Zelenjava in zelišča, ki smo jih pridelali sami, so zagotovo najbolj okusni: ne samo zato, ker dobro vemo, kakšno je bilo seme oziroma sadika in s čim smo gnojili, ampak tudi zato, ker smo v rastline vložili svoje delo, čas, ne nazadnje ljubezen. Če imate možnost, si omislite vrt, zelenjavni in zeliščni ali pa cvetlični; če ste začetnik, pojdite počasi, da vam ne bo prerasel čez glavo in boste sovražili trenutke, preživete ob delu na zemlji. 

Začnite z eno gredico. Zemlja, na kateri boste sadili, naj bo dobro obsijana s soncem, rastline ga imajo rade in bodo bolje uspevale. Obenem naj ne bo daleč od vira vode, saj jih je treba zalivati, če naj bi uspešno rasle, najbolj jim ustreza deževnica, tudi kompostnik naj bo v bližini, pa lopa z orodjem. 


Gredico na list

Pa začnimo. Razmislite, kaj bi radi zasadili in posejali, mogoče bi najprej izbrali take rastline, ki pri vzgoji ne povzročajo prevelikih težav. Pozorni bodite na prijateljstvo med njimi, nekatere se pač ne prenesejo, nič drugače kot pri ljudeh, kajne? Če imate le malo prostora in imate radi zelišča in začimbe, začnite s temi, vmes pa posadite malo solate in kakšno cvetje, ki ne bo razveseljevalo le nas, temveč privabilo tudi čebele in metulje, ter sadiko ali dve (ali tri) jagod. 

Ko ste premislili, kaj boste gojili, vzemite list papirja in narišite: vrtiček, gredica, lahko je kvadratna ali okrogla, dvignjena, spiralna, obložena s kamni ali lesom, možnosti je neskončno. Ne pozabite na poti med gredicami, ki jih za lepši videz naredite iz opek, prodnikov ali z narezanimi lesnimi odpadki. Potem morate le še kupiti sadike oziroma semena, orodje, organsko gnojilo ali kompost in – akcija.


Toplo in pognojeno

Najprej moramo pripraviti zemljo. Biti mora dovolj osušena in ogreta pa seveda rahla in zračna. Če je na delu vrta, ki bo postal gredica, trata, je treba rušo odstraniti. Ne, ne z lopato, preskrbite si nekaj kartonastih škatel ali časopisnega papirja in z njim prekrijte bodočo gredico. In počakajte, pri vrtnarjenju nič ne gre na hitro, potrpežljivost je vrlina. Trava in vse drugo bo odmrlo in se spremenilo v humusno površino, ki jo potem le razrahljamo z vilami in po vrhu potresemo kompost ter ga rahlo vmešamo v zemljo. Tako pripravljeno gredo takoj zasejemo (pazite, da ne boste sejali pregloboko ali preplitvo: seme pritisnemo v zemljo in na tanko prekrijemo z zemljo) oziroma posadimo sadike in nato potresemo s šoto ali slamo, da bomo ohranili toploto in dežju preprečili, da bi zemljo preveč zbil, in vetru, da bi jo izsušil. Potem še zalijte, bolje rečeno popršite, da ne boste odplaknili semen, in – čakajte. Ko rastline rastejo, jih je treba redno zalivati, zlasti v začetku rasti in daljših obdobjih brez dežja, najbolje zjutraj ali zvečer, redno je treba tudi pleti. Najbolje je, da prst med rastlinami ni gola, nanjo naložimo zastirko, denimo pokošeno travo.Naj diši

Vrta ni brez zelišč in dišavnic, zato si jih le omislite, ali pa, kot rečeno, začnite na novi sončni gredici samo s temi. Na zeliščni gredi so nepogrešljivi bazilika, majaron in timijan, ne pozabite na peteršilj, drobnjak in luštrek, rožmarin bo poskrbel za pridih Sredozemlja, tudi kamilica naj ima svoj prostor, brez žajblja ne gre, prav tako ne brez melise in poprove mete pa pehtrana. V vsakem vrtu, tudi zeliščnem, je zaželena žametnica, najraje jo sadimo na rob gredice. Tudi ognjič posadite, z njim boste namesto žafrana barvali in popestrili jedi, in na koncu, a ne nazadnje: sivka. V poletni sapi boste uživali v njenem vonju, čebele bodo imele obilo dela na njenih cvetovih, ki vas bodo razveseljevali tudi pozimi, če ne v omarah, pa v posušenem šopku v vazi. 

V loncih na balkonu

Vse lepo in prav, vendar vi živite v bloku, pravite? To naj ne bo ovira: če imate balkon, si priskrbite nekaj večjih loncev, v teh bo prst v poletni vročini dlje ostala vlažna, in jih zasadite z najljubšimi zelišči ali cvetjem, tudi tulipani in narcise bodo prav lepo uspevali v loncih. In če nimate balkona, si omislite korita, jih postavite na okensko polico, še prej pa poskrbite za ograjico, ki jih bo varovala pred padcem. V korita posadite najljubše rože in zelišča, tudi jagode bodo uspevale.