Vlada je konec maja potrdila tretji protikoronski paket, ki vsebuje tudi dodelitev vrednostnih bonov vsem državljanom Slovenije, ki smo imeli 13. marca 2020 stalno prebivališče v Republiki Sloveniji. Starejši od 18 let jih bodo prejeli v vrednosti po 200 evrov, mlajši po 50 evrov. V ponedeljek so sprejeli še uredbo, ki določa podrobnosti o unovčenju turističnih bonov. Z njo je končno postalo jasno, da boni stopijo v veljavo s prihodnjim petkom, 19. junijem in veljajo vse do 31. decembra letos. Kdaj jih izkoristiti? 

Veljavnost od 19. junija do 31. decembra 2020 pomeni, da lahko bon unovčite že od prihodnjega petka, to je nočitev z 19. na 20. junij, zadnja nočitev, ki jo še lahko poravnate s turističnim bonom, pa bo noč pred silvestrovim, torej s 30. na 31. december. Nasprotno od prvotne odločitve vlade, bo bone sedaj mogoče uporabiti v več delih, v poštev pa pridejo vse nočitve ali nastanitve z zajtrkom, ki jih nudijo hoteli, počitniški domovi, kampi, turistične kmetije in vsi drugi podobni nastanitveni obrati za kratkotrajno bivanje. 

Za preprečevanje morebitnih zlorab je vlada odločila tudi, da mora biti ponudnik storitve že 13. marca vpisan v poslovni register Slovenije in v register nastanitvenih obratov, ki ga vodi agencija za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), ter opravlja eno izmed naslednjih dejavnosti po standardni klasifikaciji: dejavnost hotelov in drugih podobnih nastanitvenih obratov, počitniški domovi in letovišča, turistične kmetije s sobami, oddajanje zasebnih sob gostom, planinski domovi in mladinska prenočišča, druge nastanitve za krajši čas, dejavnost avtokampov in taborov.

Naložite si aplikacijo za spremljanje stanja dobroimetja 

Bonov ne bomo prejeli v fizični obliki, pač pa bodo evidentirani v informacijskem sistemu Finančne uprave RS (Furs), o čemer bo vsak državljan Slovenije obveščen po elektronski pošti. Uporabniki bodo lahko stanje dobroimetja spremljali prek mobilne aplikacije Edavki, ki si jo lahko vsak brezplačno naloži na pametno napravo. Za dodatna vprašanja so na Fursu vzpostavili tudi posebni klicni center na številki: 08 200 1005.

Vpogled v stanje dobroimetja svojega gosta bodo imeli tudi nastanitveni obrati. Ob prijavi gosta bodo v obratu sredstva, ki jih bo gost želel porabiti s svojega turističnega bona, rezervirali in tako zagotovili, da jih gost v vmesnem času ne bo porabil drugje. Ob odjavi pa se bodo ta sredstva odštela od dobroimetja. 

Če boste plačali, dobite povrnjen znesek 

Nastanitveni obrati bodo lahko podatke v sistem vnašali že v času, ko bo gost pri njih bival, s čimer se bo mogoče izogniti dolgim vrstam na recepciji in večinoma tudi primerom težav z internetom ali nedelovanja Fursovega sistema. V skrajnem primeru, denimo v primeru planinskih koč, ki interneta pač nimajo, pa bo možno tudi, da gost sam plača celoten račun in nato zahteva povrnitev sredstev od Fursa, so sporočili s Finančne uprave. Furs bo moral ponudniku storitev znesek opravljene storitve za bone, unovčene od 1. do 15. dne v mesecu, poravnati do zadnjega dne v mesecu, za bone, unovčene od 16. do zadnjega dne v mesecu, pa do 15. dne v naslednjem mesecu, v vsakem primeru pa najpozneje v 30 dneh. 

Foto: Robert Kneschke/Shutterstock

Kako izkoristiti ali prenesti bone? 

Boni, za katere bo država dala skupaj 345 milijonov evrov, bo mogoče koristiti samo s predloženo osebno izkaznico ali potnim listom. Izplačila vrednosti bonov v denarju ne bodo možna, tudi če jih ne boste izkoristili do 31. decembra 2020, bodo pa prenosljivi med sorodniki, in sicer v ravni vrsti do drugega kolena. Do prenosa bodo tako upravičeni stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki - zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi, prenos pa bo mogoč tudi med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši. 

V primeru prenosa ali koriščenja za mladoletno osebo s strani osebe, ki ni njegov zakoniti zastopnik, bo moral koristnik bona ponudniku storitve predložiti posebno izjavo, ki jo bo podpisal upravičenec oziroma njegov zakoniti zastopnik ali skrbnik. Obrazec za to je že na voljo na Fursovi spletni strani. Upravičenec, ki bo bon prenesel v nasprotju z v zakonu predpisanimi pravili, lahko prejme globo v višini do 600 evrov. 

Delitev skupnih stroškov 

V primeru, da boste bone izkoristili za skupinske počitnice, denimo, če boste apartma ali kočo najeli kot večja skupina, na Fursu pojasnjujejo, da je možno, da ena oseba prevzame plačilo celotnega stroška nočitve s svojim bonom. Pogoj je le, da upravičenec, ki koristi bon, biva v namestitvi tiste dni, za katere želi plačati. Booking in Airbnb 

Ker so rezervacije pred korono tudi Slovenci pogosto opravljali preko spletnih platform Booking in Airbnb, so na Fursu naslovili tudi to dilemo. Turistične bone bo mogoče koristiti takrat, ko bo prek tovrstnih platform izvedena le rezervacija, ne pa tudi plačilo. To mora biti opravljeno pri samem ponudniku, ki bo upošteval bon. 

Ponudniki se bodo sicer lahko odločali, ali bodo za določeno rezervacijo sprejemali plačilo s turističnim bonom, gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je ob tem prepričan, da do zavrnitev ne bo prišlo, saj je po njegovem bon primerljiv s kreditno kartico. »Mislim, da je to odlično plačilno sredstvo in v času, ko nimamo dovolj gostov, bo vsak ponudnik zelo zainteresiran, da goste dobi in sprejme tudi bone. Ne vidim nobenega racionalnega razloga, da bi kdo razmišljal drugače,« je dejal. 

Zaradi bona vam ne smejo zaračunati več 

Žal so še pred uradnim začetkom rabe bonov v javnost pricurljale številne pritožbe posameznikov, ki so po naročilu predračuna storitve prejeli dve različni ceni, eno za plačilo z boni in drugo brez njih. Seveda je bila prva možnost dražja. Vlada je z novo uredbo še posebej poudarila, da ponudniki nastanitev gostom z boni ne bodo smeli zaračunati višje cene kot v primeru plačila z drugimi plačilnimi sredstvi. Vladni govorec Jelko Kacin je na eni od nedavnih tiskovnih konferenc poudaril prav to, in sicer da ravnanje turističnih ponudnikov ne more biti diskriminatorno »in ni mogoče nekomu, ki bi rad prišel na počitnice na podlagi vavčerja, zaračunati več in drugače od običajnega«. Vlada si po njegovem želi jasnega in razvidnega delovanja, saj želi s tem ukrepom spodbuditi zagonu turizma. Nadzor nad ponudniki in upravičenci bo izvajal tržni inšpektorat, predvidene pa so tudi globe: pravna oseba bo za unovčenje bona za neopravljeno storitev ali višje zaračunanje plačila storitve z bonom za istovrstno storitev morala plačati do 40.000 evrov kazni. 

Ozka interpretacija turizma

Čeprav turistični delavci vrednostne bone pozdravljajo, pa številni − od gostincev, turističnih vodnikov do kulturnih delavcev − opozarjajo predvsem na ozkost možnosti unovčenja. Zlasti jih moti, da jih bodo lahko ljudje porabili le za nastanitev. Mnogi namreč poudarjajo, da je turizem veliko več kot postelja med štirimi stenami.