Na 70. Ljubljana Festivalu si bomo muzikal v angleškem jeziku s slovenskimi podnapisi premierno ogledali 27. junija ob 21. uri v Poletnem gledališču Križank, nato bodo med 28. junijem in 1. julijem na sporedu še štiri ponovitve. Gre za klasično pripoved o rivalstvu in mladi ljubezni, ki se je zgodila leta 1957 v New Yorku. Glasbo je napisal dirigent in skladatelj Leonard Bernstein, ki je na koncertne odre postavljal dela velikanov klasične glasbe. 

Leta 1957 so na Broadwayu premierno uprizorili Bernsteinov muzikal Zgodba z zahodne strani. V tradiciji muzikalov obstoječih konvencij zgodbe, besedila in glasbe je pomenil precejšen odmik; snov je bila v tistem času aktualna, zgodba se konča tragično. Odzivi na prvo izvedbo so bili navdušujoči; kritiki so muzikal opisali kot provokativen in umetelen spoj glasbe, plesa in zgodbe, ki uteleša utrip in sladkobo mesta, ki nikoli ne spi. Dogaja se na Manhattnu v sredini petdesetih let 20. stoletja in prikazuje rivalstvo med dvema tolpama različnih etničnih pripadnosti ter po vzoru Shakespearjeve drame Romeo in Julija nezmožnost ljubezni med pripadnikoma različnih tolp. 

Mykal Rand, ki bo tokrat poskrbel za izvrstno interpretacijo muzikala West Side Story na 70. Ljubljana Festivalu, je bil rezidenčni režiser in koreograf muzikala Five Guys Named Moe na West Endu; pred tem je koreografiral predstavo The Bubbly Black Girl Sheds Her Chameleon Skin za gledališče Royal Stratford East, še prej pa upodabljal Charlieja v Show Boat (New London Theatre). V muzikalu Starlight Express je nastopil tudi kot poustvarjalec vlog Rusty, Poppa in Electra in na turnejah po Združenem kraljestvu in Novi Zelandiji sodeloval pri njegovi režiji in koreografiji. V vlogi režiserja in koreografa je sodeloval še pri mnogih drugih predstavah. Večkrat je nastopil tudi televizijsko, kot Apostol v muzikalu Jesus Christ Superstar je posnet na nagrajenem DVD. Izobraževal se je tudi iz filmske umetnosti.