Za tiste, ki te plati ene izmed najbolj uspešnih pisateljic in najbogatejših Britank še ne poznate, nekaj nepogrešljivih informacij. Rowlingova je po uspešnem zaključku filmskih upodobitev Harryja Potterja 2012. presenetila z romanom za odrasle Nadomestne volitve, 2013. pa je sledil detektivski podvig Klic kukavice (pri nas je v prevodu izšel leto pozneje), ki ga je izdala pod psevdonimom Robert Galbraith. A ni trajalo dolgo in identiteta pisateljice je bila razkrita, ljubitelji Rowlingove pa so v kriminalki, ki je napovedala prvo poglavje v zbirki devetih (po zadnjih obljubah avtorice) nadaljevanj o zasebnem detektivu Cormoranu Striku, nemudoma prepoznali mojstrsko zaviti slog pisateljice, ki je detektivske uganke v čarovniški preobleki nizala že v zgodbi o Harryju Potterju.


Rowlingova, zvesta tradiciji, je do sedaj napisala že tri napete Strikove dogodivščine. Bralci so jih v presledkih enega leta navdušeno pričakali vsako pomlad, poletje in jesen. 


Foto: Reuters


A pisateljica je zadnji dve leti s četrto izdajo nekoliko potihnila. Nestrpnost privržencev nekoliko čudaškega zasebnega detektiva se je stopnjevala, dokler ni Rowlingova letošnjo pomlad na željo bralcev kar na Twitterju razkrila naslov četrtega romana v nastajanju. Smrtonosna belina (Lethal White) se je glasil odgovor na namig, ki ga je postavila svojim sledilcem, a razen tega avtorica vsaj okvirnega obdobja izdaje ni razodela.


Na televiziji bomo že konec poletja lahko spremljali upodobitev prvega Rowlinginega romana. Foto: BBC


Kar nekoliko pomirjujoče je videti, da v svetu hitre tehnologije mnogi še vedno nestrpno čakajo na izid dobre pisane besede. Skoraj dveletno detektivsko sušo pa bo kmalu potešila televizijska uprizoritev Strikovih preiskovalnih primerov. Na program BBC One namreč 27. avgusta prihaja prva izmed pisateljičinih detektivskih zgodb, ki raziskuje sumljivi samomor manekenke Lule Landry. Klic kukavice bo pod naslovom Strike: The Cucoo's Calling prva izmed treh celovečernih dram, ki si jih je BBC za ekranizacijo zadal že leta 2014. Pred tem so 2015. na televizijske zaslone že uspešno preslikali prvi roman Rowlingove za odrasle Nadomestne volitve (v izvirniku The Casual Vacancy), ki se je z odlično igralsko zasedbo (z Michaelom Gambonom v naslovni vlogi) odvila v treh nadaljevanjih.


Detektiva Cormorana Strikea bo upodobil Tom Burke. Foto: BBC


Tokrat se bo v Strikove čevlje zavihtel razmeroma neznani britanski igralec Tom Burke, njegovo zvedavo in privlačno pomočnico Robin Ellacott pa bo upodobila Holliday Grainer, britanska igralka, ki ji televizijske drame niso tuje, saj je gledalce navdušila z vlogo Lukrecije v zgodovinski seriji Borgijci. Takole pa se glavna junaka prvič srečata v televizijski adaptaciji: