Zlatovčica s koromačem v zavojčku

Preden se boste lotili priprave velikonočnih dobrot, ki so praviloma kalorično izdatnejše, vam priporočamo, da si privoščite zdrave ribe. Tokrat nekoliko drugače.
Fotografija:
Odpri galerijo

pribl. 800 g debelih filejev zlatovčice 1 žlička koromačevih semen 1 žlica olivnega olja nastrgana lupinica ½ bio limone 4 žlice suhega šerija ali belega vina solni cvet nekaj zelo tankih rezin masla 300 g majhnega mladega krompirja 1 žlica limonovega soka 2 gomolja koromača 1 majhen šopek koromačevega zelenja 2 žlici olivnega olja nastrgana lupinica ½ bio limone 2 žlički javorovega sirupa sol
Pečico ogrejemo na 180 °C (zgornji in spodnji grelec). Ribje fileje operemo in s papirnato brisačko popivnamo. Nato s pinceto odstranimo morebitne kosti. Fileje razdelimo na večje kose. Koromačeva semena v terilniku grobo stolčemo ter jih z olivnim oljem in limonino lupinico damo v skledo. Dodamo fileje, jih povaljamo v marinadi, pokrijemo in damo v hladilnik. Lupino krompirjev s ščetko temeljito očistimo. Nato krompirjeve gomolje v mrzli vodi pristavimo na ogenj in jih glede na velikost kuhamo 20–25 minut. S koničastim nožem preverimo, ali so kuhani, nato odcedimo. Manjše gomolje pustimo cele, večje prepolovimo. Limonov sok zlijemo v veliko skledo. Koromaču odstranimo nežno zelenje in ga prihranimo. Gomolja koromača zelo drobno naribamo na strgalniku za zelenjavo ter takoj zmešamo z limonovim sokom, da ne potemni. Koromačevo zelenje in stebla grobo nasekljamo (nekaj stebel prihranimo za ribo) ter z olivnim oljem, nastrgano limonino lupinico in javorovim sirupom vmešamo v naribani koromač. Solimo šele tik pred uporabo, sicer postane zelenjava preveč vodena. Štiri pole papirja za peko položimo drug poleg drugega. Koromačevo mešanico porazdelimo na sredino papirnatih pol. Ob strani razporedimo krompir. Ribje fileje položimo na zelenjavo, jih pokapamo s šerijem ali belim vinom ter potresemo s solnim cvetom in prihranjenim koromačem. Na koncu položimo na vsak file po tanko rezinico masla. Zavojčke dobro zapremo in tesno drugega ob drugem zložimo v pekač. V pečici pečemo približno 20 minut. Nikakor ne smemo peči predolgo, sicer postanejo nežni ribji fileji suhi. Zavojčke z ribami previdno položimo na ogrete krožnike in jih obložimo z limoninimi krhlji. Papir se ne sme pretrgati, da se aromatični sok ohrani. Pakete odpremo šele na mizi. Ribe posujemo s solnim cvetom in po želji še s koromačevim cvetnim prahom ter pokapamo z olivnim oljem.
za 4 osebe
Dunajska kuhinja, Klasika in sodobni recepti, Susanne Zimmel, Mladinska knjiga Založba, marec 2017.

Več iz te teme:

V prodaji