Zelenjavne samose iz kuharske knjige vojvodinje Meghan
Razkrivamo vam še en recept iz kuharske knjige, ki jo je te dni izdala vojvodinja Meghan. Avtorica teh slastnih trikotnih blazinic, ki jih pripravljajo vse od Afrike do Azije, je Munira Mahmud, ena izmed žensk, ki so po lanskoletnem požaru v britanski stolpnici Grenfell stopile skupaj in pričele kuhati za razbito stanovanjsko skupnost. Povezale so se v združenju Hubb Community Kitchen, Meghan pa jim je pomagala izdati knjigo receptov Together, ki bo s sredstvi od prodaje še naprej omogočala, da se ljudje različnih narodnosti družijo ob hrani, pripravljeni z ljubeznijo.
Odpri galerijo
1 velik krompir (okrog 150 g)
3 žlice rastlinskega olja
1 žlička gorčičnih semen
¼ žlička semen grškega semena
½ žlička kuminovih semen
1 nasekljana čebula
½ žlička mlete kurkume
½ žlička mletega cimeta
120 g nasekljanega zelja
1 velik nariban korenček, (okrog 120 g) large carrot, about 120g, peeled and grated
100g nasekljane rdeče in zelene paprike
50g zamrznjenega graha
½ žlička sladkorja
6 lističev testa za spomladanske zavitke (velikost 25 x 25 cm)
1 razžvrkljano jajce
V slani vodi 30 minut kuhamo krompir, da se zmehča. Nato ga odcedimo, pustimo da se ohladi, ga olupimo in narežemo na kocke. V veliki ponvi segrejemo olje in dodamo vse semena. Pražimo jih 30 sekund, da pričnejo dišati. V ponev dodamo čebulo in ščepec soli ter pražimo 2 minuti, da čebula postekleni. Dodamo kurkumo in cimet ter dobro pomešamo, nato pa še zelje, korenček in papriko ter kuhamo pri visoki temperaturi 4–5 minut, dokler se zelenjava nekoliko ne zmehča. V ponev stresemo kuhan krompir, zamrznjen grah, sladkor in pol žličke soli ter kuhamo še nekaj minut. Mešanico pokusimo in po želji dodamo še več začimb. Zelenjavo stresemo na pekač in pustimo, da se ohladi. Kvadratne lističe testa prerežemo na pol, da dobimo 12 pravokotnikov in jih pokrijemo z vlažno čisto kuhinjsko krpo, da se med našim delom ne izsušijo. Vzamemo prvega in desni vogal spodnje dolge stranice preganemo k zgornji dolgi stranici, da dobimo trikotnik, nato pa zgornji desni zgornji vogal še enkrat preganemo k levemu zgornjemu vogalu, da dobimo kvadrat. Levo trikotno stranico premažemo z razžvrkljanim jajcem in jo pritisnemo k preganjenemu testu, da dobimo trikotno vrečico. Razpremo jo in napolnimo z okrog tremi žlicami zelenjavne mešanice, nato pa robove spet premažemo z jajcem in trdno stisnemo skupaj, da med pečenjem nadev ne bo uhajal skozi luknjo. Postopek ponovimo dvanajstkrat, oziroma tolikokrat, da porabimo vso zelenjavo in testo. Samose (trikotne blazinice) položimo na pekač, jih premažemo s preostalim jajcem, ki smo mu dodali kanček olja, in pečemo v pečici pri 200 °C. Po 10 minutah vzamemo pekač iz pečice, obrnemo samose in jih z jajcem premažemo še po drugi strani ter vrnemo v pečico še za 10 minut. Postrežemo še vroče, blazinice pa lahko pred pečenjem tudi zamrznemo in pripravimo kasneje. V zamrzovalniku bodo ostale sveže do osem tednov.
za 12 blazinic
Together – Our Community Cookbook, Foreword by HRH The Duchess of Sussex, Ebury Press, London, 2018
V slani vodi 30 minut kuhamo krompir, da se zmehča. Nato ga odcedimo, pustimo da se ohladi, ga olupimo in narežemo na kocke. V veliki ponvi segrejemo olje in dodamo vse semena. Pražimo jih 30 sekund, da pričnejo dišati. V ponev dodamo čebulo in ščepec soli ter pražimo 2 minuti, da čebula postekleni. Dodamo kurkumo in cimet ter dobro pomešamo, nato pa še zelje, korenček in papriko ter kuhamo pri visoki temperaturi 4–5 minut, dokler se zelenjava nekoliko ne zmehča. V ponev stresemo kuhan krompir, zamrznjen grah, sladkor in pol žličke soli ter kuhamo še nekaj minut. Mešanico pokusimo in po želji dodamo še več začimb. Zelenjavo stresemo na pekač in pustimo, da se ohladi. Kvadratne lističe testa prerežemo na pol, da dobimo 12 pravokotnikov in jih pokrijemo z vlažno čisto kuhinjsko krpo, da se med našim delom ne izsušijo. Vzamemo prvega in desni vogal spodnje dolge stranice preganemo k zgornji dolgi stranici, da dobimo trikotnik, nato pa zgornji desni zgornji vogal še enkrat preganemo k levemu zgornjemu vogalu, da dobimo kvadrat. Levo trikotno stranico premažemo z razžvrkljanim jajcem in jo pritisnemo k preganjenemu testu, da dobimo trikotno vrečico. Razpremo jo in napolnimo z okrog tremi žlicami zelenjavne mešanice, nato pa robove spet premažemo z jajcem in trdno stisnemo skupaj, da med pečenjem nadev ne bo uhajal skozi luknjo. Postopek ponovimo dvanajstkrat, oziroma tolikokrat, da porabimo vso zelenjavo in testo. Samose (trikotne blazinice) položimo na pekač, jih premažemo s preostalim jajcem, ki smo mu dodali kanček olja, in pečemo v pečici pri 200 °C. Po 10 minutah vzamemo pekač iz pečice, obrnemo samose in jih z jajcem premažemo še po drugi strani ter vrnemo v pečico še za 10 minut. Postrežemo še vroče, blazinice pa lahko pred pečenjem tudi zamrznemo in pripravimo kasneje. V zamrzovalniku bodo ostale sveže do osem tednov.
za 12 blazinic
Together – Our Community Cookbook, Foreword by HRH The Duchess of Sussex, Ebury Press, London, 2018
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.