Velikonočni kolač ali vüzemski réteš, kot ga pripravi Marija Fras
Naveličani potice si lahko ob veliki noči privoščite prleško praznično sladico vüzemski réteš ali velikonočni kolač.
Odpri galerijo
Za testo:
50 dag pšenične moke
12 dag sladkorja
15 dag margarine ali masla
4 jajca
ščep soli
3 dag kvasa
2,5 dcl mleka
15 dag rozin
Za preliv:
25 dag sladkorja v prahu
limonov sok
4 žlice tople vode
sadje iz kompota (višnja, češnja) za okras
V skledo damo moko. V sredino vlijemo razmešan kvas s tremi žlicami sladkane vode. Ko vzhaja, dodamo preostale sestavine (razen rozin) in zamesimo testo. Mesimo tako dolgo, da je testo penasto. Dodamo rozine in ponovno pregnetemo. Pokrijemo in vzhajamo 20 do 30 minut. Pečemo v podolgovatem rebrastem pekaču ali pekaču za šarkelj, ki ga namažemo z mehko margarino in potresemo z moko. V pekaču naj ponovno vzhaja, nato pečemo 40 minut pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Pečenega ohladimo v pekaču. Hladnega prelijemo z belo glazuro. Sladkor v prahu zmešamo z limonovim sokom in 4 žlicami tople vode. Okrasimo s sadjem iz kompota. Počakamo, da se preliv strdi, nato kolač razrežemo.
Marija Fras: Kruh, pogače in sladice (Prlekija, Prekmurje in Porabje), Založba Modrijan.
V skledo damo moko. V sredino vlijemo razmešan kvas s tremi žlicami sladkane vode. Ko vzhaja, dodamo preostale sestavine (razen rozin) in zamesimo testo. Mesimo tako dolgo, da je testo penasto. Dodamo rozine in ponovno pregnetemo. Pokrijemo in vzhajamo 20 do 30 minut. Pečemo v podolgovatem rebrastem pekaču ali pekaču za šarkelj, ki ga namažemo z mehko margarino in potresemo z moko. V pekaču naj ponovno vzhaja, nato pečemo 40 minut pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Pečenega ohladimo v pekaču. Hladnega prelijemo z belo glazuro. Sladkor v prahu zmešamo z limonovim sokom in 4 žlicami tople vode. Okrasimo s sadjem iz kompota. Počakamo, da se preliv strdi, nato kolač razrežemo.
Marija Fras: Kruh, pogače in sladice (Prlekija, Prekmurje in Porabje), Založba Modrijan.
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.