Velikonočni kolač ali vüzemski réteš, kot ga pripravi Marija Fras

Naveličani potice si lahko ob veliki noči privoščite prleško praznično sladico vüzemski réteš ali velikonočni kolač.

Sestavine

  • Za testo:
  • 50 dag pšenične moke
  • 12 dag sladkorja
  • 15 dag margarine ali masla
  • 4 jajca
  • ščep soli
  • 3 dag kvasa
  • 2,5 dcl mleka
  • 15 dag rozin
  • Za preliv:
  • 25 dag sladkorja v prahu
  • limonov sok
  • 4 žlice tople vode
  • sadje iz kompota (višnja, češnja) za okras

Foto: Ladislav Klar

Priprava

  1. 1V skledo damo moko. V sredino vlijemo razmešan kvas s tremi žlicami sladkane vode. Ko vzhaja, dodamo preostale sestavine (razen rozin) in zamesimo testo.
  2. 2Mesimo tako dolgo, da je testo penasto. Dodamo rozine in ponovno pregnetemo. Pokrijemo in vzhajamo 20 do 30 minut.
  3. 3Pečemo v podolgovatem rebrastem pekaču ali pekaču za šarkelj, ki ga namažemo z mehko margarino in potresemo z moko. V pekaču naj ponovno vzhaja, nato pečemo 40 minut pri temperaturi 180 stopinj Celzija.
  4. 4Pečenega ohladimo v pekaču. Hladnega prelijemo z belo glazuro. Sladkor v prahu zmešamo z limonovim sokom in 4 žlicami tople vode. Okrasimo s sadjem iz kompota.
  5. 5Počakamo, da se preliv strdi, nato kolač razrežemo.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE