Testeninski narastek s špinačo in lisičkami

Gobe raje gledate, nabirate ali jeste? Najbrž vse troje, ampak tako pri nabiranju kot hranjenju moramo biti zmerni. Prvo opredeljuje zakonodaja, drugo pa tudi, saj so lahko gobe kar neugodne za prebavo. Goba je rajska »začimba« in tako jo tudi uživajmo.
Fotografija:
Odpri galerijo

400 g svedrcev sol 100 g mlade listnate špinače 300 g lisičk 1 šalotka 1 strok česna 200 g ementalerja (v kosu) 3 žlice masla poper 1 brizg limonovega soka 50 ml suhega belega vina 200 g smetane 100 ml zelenjavne jušne osnove sveže nastrgan muškatni orešček
Svedrce skuhamo v slanem kropu. Prelijemo na cedilo in odcedimo. Špinačo očistimo, operemo in otresemo do suhega, trde peclje odstranimo. Špinačo približno 3 minute blanširamo v vreli vodi. Odlijemo, oplaknemo s hladno vodo in odcedimo. Z rokami dobro ožamemo in na grobo nasekljamo. Lisičke očistimo in obrišemo s papirnato brisačo. Majhne gobe pustimo cele, večje razpolovimo ali narežemo na četrtine. Šalotko in česen olupimo in drobno sesekljamo. Ementaler drobno nastrgamo. Pečico ogrejemo na 180 °C (ventilatorsko na 160 °C). V veliki ponvi stopimo 1 žlico masla in lisičke na hitro dobro popečemo. Začinimo s soljo, poprom in limonovim sokom. Gobe poberemo iz ponve in odstavimo. V ponvi spet stopimo 1 žlico masla ter na njem popražimo šalotko in česen. Dodamo špinačo, prilijemo vino in na hitro pokuhamo. Dodamo smetano in jušno osnovo in še malo pokuhamo. Špinačno omako začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Model za narastke namastimo s preostalim maslom. Testenine in polovico nastrganega sira zmešamo s špinačno omako in pretresemo v model. Previdno umešamo gobe. Potresemo s preostalim sirom in v ogreti pečici (sredina) pečemo 20 minut do zlato rjave barve.
za 4 osebe
Renate Zollner, Gobe, Poslastica iz gozda, Mladinska knjiga Založba, Ljubljana 2016

V prodaji