Sveži grah s panceto

Če ste ljubitelji grahove juhe se nikar ne zadovoljite le s tisto iz vrečke. Grah s panceto, ki tako tekne v pasirani jušni obliki, je odličen tudi v rahlo pokuhan in cel. Nadvse zdrava malica ali lahko kosilo, s katerim zadostite kruljenju v želodcu.
Fotografija:
Odpri galerijo

1 kg graha v strokih ali 60 dag sveže oluščenih zrn košček masla 2 mlada česna ali čebule malo svežega peteršilja nekaj koščkov nemastne pancete ali vratovine
V kozico, ki ni iz kovine ali teflona, damo maslo, oluščen sveži grah, narezan česen ali čebulo, nasekljan peteršilj, na fino narezano panceto in za prst hladne vode ter pristavimo. Pokrijemo s pokrovom z luknjico ali pokrov prislonimo in na majhni temperaturi dušimo približno 15 minut, da voda skoraj povre. Solimo na koncu. Če voda povre in grah še ni mehek, jed zalijemo z vročo vodo, sicer zelenjava otrdi. Enako naredimo jed iz divjih špargljev, kopriv, belušev, špinače. Velja si zapomniti, da sveža zelenjava potrebuje malo vode, hladno maščobo in hladen začetek kuhanja.
za 4 osebe
Emilija Pavlič

V prodaji