Špageti alla chitarra s pečenimi paradižnički
Špageti se imenujejo alla chitarra zato, ker jih iztisnejo med bronastimi strunami, ki so podobne kitarskim. Tako dobijo štirioglat profil. Čeprav je jed najboljša prav s takšnimi, lahko uporabite katere koli druge špagete ali testenine, ki jih imate pri roki. Da bo le paradižnik pravi!
Odpri galerijo
0,5 kg špagetov (najbolje alla chitarra ali ploščatih linguinov)
0,5 kg paradižnika
2 stroka česna
1 posušen čili
1 bio limona, lupinica in sok
ščep rjavega sladkorja
šopek sveže bazilike
oljčno olje
sol in poper
parmezan (po želji)
Pečico razgrejemo na 200 ºC. V velikem loncu pristavimo vodo. Ko zavre, jo solimo in v njej čvrsto (al dente) skuhamo špagete po navodilih na embalaži. Velike paradižnike narežemo na osminke, manjše na četrtinke, češnjevce pustimo cele. Česen narežemo na lističe. Vse skupaj damo v velik pekač in krepko solimo. Potresemo z zdrobljenim čilijem, čez naribamo lupinico bio limone, stisnemo še njen sok in dobro pobrizgamo z oljčnim oljem. Dodamo ščepec rjavega sladkorja in natrgano svežo baziliko. Popramo in premešamo. Potisnemo v pečico za približno 30 minut, da se vse lepo zapeče. Večkrat premešamo, da bo peka enakomerna. Ko je pečeno, vzamemo iz pečice, iz kropa s kleščami potegnemo špagete in jih dodamo v pekač. Dobro premešamo, da se vse arome prepojijo, in dobimo polno sočno jed. Če je treba, dodamo še malo vode od kuhanja špagetov ali oljčnega olja. Razdelimo po velikih krožnikih in po želji potresemo z naribanim parmezanom.
Paradajz, Velika knjiga receptov s paradižnikom, Totaliteta, Ljubljana, 2016
Pečico razgrejemo na 200 ºC. V velikem loncu pristavimo vodo. Ko zavre, jo solimo in v njej čvrsto (al dente) skuhamo špagete po navodilih na embalaži. Velike paradižnike narežemo na osminke, manjše na četrtinke, češnjevce pustimo cele. Česen narežemo na lističe. Vse skupaj damo v velik pekač in krepko solimo. Potresemo z zdrobljenim čilijem, čez naribamo lupinico bio limone, stisnemo še njen sok in dobro pobrizgamo z oljčnim oljem. Dodamo ščepec rjavega sladkorja in natrgano svežo baziliko. Popramo in premešamo. Potisnemo v pečico za približno 30 minut, da se vse lepo zapeče. Večkrat premešamo, da bo peka enakomerna. Ko je pečeno, vzamemo iz pečice, iz kropa s kleščami potegnemo špagete in jih dodamo v pekač. Dobro premešamo, da se vse arome prepojijo, in dobimo polno sočno jed. Če je treba, dodamo še malo vode od kuhanja špagetov ali oljčnega olja. Razdelimo po velikih krožnikih in po želji potresemo z naribanim parmezanom.
Paradajz, Velika knjiga receptov s paradižnikom, Totaliteta, Ljubljana, 2016
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.