Miklavževa peka

Slastni parkelj iz kvašenega testa

Miklavž in parkelj prihajata v goste, zato je skrajni čas, da začnete sezono praznične peke. Naš nasvet: bolje parkelj na krožniku kot na vašem pragu.

Sestavine

  • 60 dag moke
  • 4 dag kvasa
  • 25 dag masla
  • 3 rumenjake
  • 2,5 dcl kisle smetane
  • 1/2 žličke soli
  • 10 dag sladkorja
  • 1/2 nastrgane limonine lupine
  • 5 žlic mleka
  • 1/2 žlice sladkorja in rozine

Foto: Simone Andress/Shutterstock

Priprava

  1. 1V posodo damo kvas, sladkor in mleko ter dobro razmešamo. Postavimo na toplo, da vzhaja.
  2. 2V skledo stresemo moko, vanjo naredimo jamico in dodamo vzhajan kvasec, ki smo mu primešali malo moke.
  3. 3V drugi posodi posebej razmešamo maslo, sladkor, kislo smetano, limonino lupino in rumenjake.
  4. 4Zmes dodamo moki in kvascu.
  5. 5Malo premešamo in dodamo še sol.
  6. 6Testo stepamo, da postane gladko, naredi mehurčke in se loči od kuhalnice. Postavimo ga na toplo, da vzhaja.
  7. 7Ko naraste. ga stresemo na pomokano desko in ga za prst na debelo razvaljamo.
  8. 8Oblikujemo parklje.
  9. 9Po vrhu jih premažemo z jajcem in nanje položimo rozine.
  10. 10Pečemo jih v segreti pečici na 170 stopinj Celzija približno 30 minut.
  11. 11Ponudimo lahko tople ali hladne.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE