Slastni krofi

Je še kaj bolj pustnega kot krof? Debel, svetleč, z zlatim paskom na sredini in bogat z marelično marmelado v topli sredici. Najboljši so domači, da nam uspejo, pa je potrebne nekaj vaje in seveda dober recept.
Fotografija:
Odpri galerijo

1 kg moke (pol ostre, pol mehke) 12 dag margarine/masla 7 rumenjakov 0,5 l mleka 2 kocki kvasa 3 žlice ruma 1 žličko soli 3 dag sladkorja
Ker morajo biti vse sestavine tople – tudi moka mora biti ogreta vsaj na sobno temperaturo –, delamo v prostoru, ogretem na 28 stopinj. V moko naredimo jamico in vanjo damo sladkor, mleko in kvas. Malo premešamo in pustimo, da kvas vzhaja. Nato dodamo stepena jajca, maslo in malce segret rum. S kuhalnico zagnetemo testo. Iz vzhajanega testa kar z roko oblikujemo krofe (kot cmoke), jih še enkrat pustimo vzhajati, obrnemo, nato pa jih ocvremo. Marmelado (marelično ali pa katerokoli, ki nam je ljubša) vbrizgamo na koncu.

Vilma Topolšek, Eko kmetija Urška, Križevec 11 a, Stranice

V prodaji