Slastna granola z oreški in semeni

Hrustljave ovsene kosmiče lahko doma pripravimo sami. Tako ne bodo vsebovali nezdravih sladkorjev in dodatkov, ki jih skrivajo kupljene mešanice.
Fotografija:
Odpri galerijo

250 g ovsenih kosmičev 80 g sončničnih semen 80 g bučnih semen 40 g sezamovih semen 100 g mandljevih lističev 100 g grobo nadrobljenih orehov dve čajni žlički cimeta ščepec himalajske soli 1 ml burbonske vanilje 150 g medu dve jedilni žlici olja iz makadamije (ali katero drugo rastlinsko olje blagega okusa) 60 g kokosovih lističev 100 g suhih brusnic
Pečico ogrejemo na 130 stopinj Celzija. V skledi zmešamo kosmiče, semena in oreške. Na blagem ognju segrejemo med z oljem, da se utekočini. Primešamo sol, vaniljo in cimet. Med prilijemo suhim sestavinam v skledi in dobro premešamo. Granolo v tankem sloju razgrnemo po pekaču in postavimo v pečico. Granola zelo hitro porjavi, zato jo moramo pogosto mešati. Ko zlato porjavi, jo vzamemo iz pečice in ji dodamo kokosove lističe. Mešamo, da se ohladi. Hladni primešamo drobno narezane brusnice. Granolo shranimo v neprodušni posodi, da ostane hrustljava. Privoščimo si jo s svežim narezanim sadjem in rastlinskim mlekom.

Katja Mrzel, raziskovalka okusov (www.presnica.com)

Več iz te teme:

V prodaji