Ruski jabolčni kolač

Da ne bi po obilnem pustnem sladkanju prišli iz ritma, si privoščite prav posebno dobroto. Ruski jabolčni kolač je slavna tradicionalna slaščica z ogromno različicami. Tale je preprosta, a izjemno okusna.
Fotografija:
Odpri galerijo

5 jajc 250 g sladkorja v prahu 250 g masla 1 zavitek vaniljevega sladkorja (ali nekaj kapljic vaniljevega izvlečka) 100 g zmletih orehov 250 g moke 1 zavitek pecilnega praška 1 žlička zmletega cimeta 1 žlica kakava v prahu 3 jabolka 1–2 žlici ruma sladkor v prahu (za posip)
Pečico segrejemo na 160 °C. Jajca ločimo in iz beljakov stepemo trd sneg. V večji skledi penasto umešamo maslo, rumenjake in obe vrsti sladkorja. Nato primešamo sneg, moko, presejano s pecilnim praškom, orehe, cimet in kakav. Jabolka olupimo, narežemo na kocke in polijemo z rumom, nato jih vmešamo v testo. Testo razgrnemo v namaščen in pomokan model ter pečemo 1 uro in 15 minut. Ohlajen kolač potresemo s sladkorjem v prahu.

Potice in druge domače slaščice, S. Bernarda Gostečnik, Cankarjeva založba, Ljubljana 2015.

V prodaji