Ruski jabolčni kolač
Da ne bi po obilnem pustnem sladkanju prišli iz ritma, si privoščite prav posebno dobroto. Ruski jabolčni kolač je slavna tradicionalna slaščica z ogromno različicami. Tale je preprosta, a izjemno okusna.

Odpri galerijo
5 jajc
250 g sladkorja v prahu
250 g masla
1 zavitek vaniljevega sladkorja (ali nekaj kapljic vaniljevega izvlečka)
100 g zmletih orehov
250 g moke
1 zavitek pecilnega praška
1 žlička zmletega cimeta
1 žlica kakava v prahu
3 jabolka
1–2 žlici ruma
sladkor v prahu (za posip)
Pečico segrejemo na 160 °C. Jajca ločimo in iz beljakov stepemo trd sneg. V večji skledi penasto umešamo maslo, rumenjake in obe vrsti sladkorja. Nato primešamo sneg, moko, presejano s pecilnim praškom, orehe, cimet in kakav. Jabolka olupimo, narežemo na kocke in polijemo z rumom, nato jih vmešamo v testo. Testo razgrnemo v namaščen in pomokan model ter pečemo 1 uro in 15 minut. Ohlajen kolač potresemo s sladkorjem v prahu.
Potice in druge domače slaščice, S. Bernarda Gostečnik, Cankarjeva založba, Ljubljana 2015.
Pečico segrejemo na 160 °C. Jajca ločimo in iz beljakov stepemo trd sneg. V večji skledi penasto umešamo maslo, rumenjake in obe vrsti sladkorja. Nato primešamo sneg, moko, presejano s pecilnim praškom, orehe, cimet in kakav. Jabolka olupimo, narežemo na kocke in polijemo z rumom, nato jih vmešamo v testo. Testo razgrnemo v namaščen in pomokan model ter pečemo 1 uro in 15 minut. Ohlajen kolač potresemo s sladkorjem v prahu.
Potice in druge domače slaščice, S. Bernarda Gostečnik, Cankarjeva založba, Ljubljana 2015.
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.