Recept za kutinov žele (okusna in zdrava alternativa bombonom)

Na zlatorumeni sadež, ki izvira iz Perzije, prevečkrat pozabimo. Kutine so tiste sorodnice jabolk, ki omamno dišijo, aromatičen vonj pa bodo prostoru, kjer jih hranimo, dajale še v dolge zimske dni. Kot kamen trde plodove lahko s pridom uporabimo v kulinariki in se z njimi sladkamo vse leto.
Fotografija: Foto: Alexandra Anschiz/Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Alexandra Anschiz/Shutterstock

1 kg kutin 800 g sladkorja sok 1 limone voda
Kutine olupimo, razpečkamo in nasekljamo. V veliki kozici jih zmešamo z limonovim sokom. Kozico napolnimo z vodo. Kuhamo približno 20 minut. Morebitno preostalo vodo odcedimo, kutine pa zmeljemo v multipraktiku. Vrnemo jih v kozico, dodamo sladkor in med nenehnim mešanjem kuhljamo 20 minut. Ko se mešanica zgosti, jo nadevamo v pekač premera 25 cm, posut s sladkorjem, in poravnamo v višini 2,5 cm. Pustimo do naslednjega dne, da se žele strdi, nato pa ga razrežemo v poljubne oblike.

Marmelade in vložene dobrote, Academia Barilla, Mladinska knjiga.

V prodaji