Rabarbarin džem z jagodami

Kisla rabarbara se odlično poda k sladkim jagodama. Kakšna sreča, da dozorijo istočasno. Izkoristite sezono, ko se bohotijo na vrtu, in si pripravite posladek, v katerem boste uživali še celo leto.
Fotografija:
Odpri galerijo

500 g rabarbare 500 g jagod 1 kg želirnega sladkorja sok ene limone
Rabarbaro operemo, olupimo in narežemo na 2–3 cm dolge koščke. Jagode operemo, očistimo in glede na velikost razrežemo na polovice ali četrtine. Oboje damo v veliko kozico. Primešamo sladkor in pustimo stati tri ali štiri ure, da sadje izpusti sok, sladkor pa se stopi. Občasno premešamo. Limonov sok vmešamo v sadno zmes in med mešanjem zavremo. Če se vsebina začne preveč peniti, kozico za kratek las odstavimo, da pena upade. Kuhamo štiri minute in vmes posnemamo peno. Vroč džem nadevamo v pripravljene kozarce. Kozarce zapremo, jih postavimo za 20 minut na glavo, nato pa obrnemo in ohladimo.
Za 6 kozarcev po 210 ml
Iz domače shrambe, Petra Casparek/Erika Casparek-Türkkan.

V prodaji