Posavski kotü
Več vrst mesa in zelenjave sestavlja pisano in krepko jed, ki jo pripravljajo v Posavju.
Odpri galerijo
1 kg govejega bočnika
1 kg svinjine krškopoljskega prašiča
1 kg divjačine
1,5 kg čebule
1,5 kg krompirja
1,5 kg paradižnika
1 kg paprike
0,5 kg nepekočih feferonov
0,5 kg korenja
0,5 kg cvetače
0,5 kg ohrovta/brstičnega ohrovta
0,3 kg pora
0,3 kg kolerabe
200 g suhih gob (jurčki, lisičke)
100 g česna
3,5 dcl rdečega vina
1,5 dcl olja
30 g mlete rdeče paprike
30 g lanene moke
½ lončka kisle smetane
25 g soli in 10 g popra
začimbe po okusu: kumina, timijan, majaron, peteršilj, bazilika, šetraj, rožmarin
Meso in krompir narežemo na kocke. Bolj na drobno narežemo čebulo, česen, paradižnik, papriko, korenje, kolerabo, cvetačo, ohrovt in por. Na olju prepražimo čebulo, dodamo česen in govedino ter pražimo 20 minut. Nato dodamo svinjino, divjačino in gobe ter pražimo vse skupaj, dokler se meso ne zmehča in tekočina izpari. Dodamo paradižnik, papriko, korenje, kolerabo, ohrovt, cvetačo, por, krompir in ostale začimbe. Zalijemo s toliko vode, da se še vidijo sestavine. Kuhamo 2–3 ure. Proti koncu dodamo kislo smetano, pomešano z laneno moko, in rdeče vino ter kuhamo še približno pol ure, da se jed zgosti.
za 15 oseb
Okusi Posavja, Izzivi prehranske kulturne dediščine za sodobnost, ČZD Kmečki glas, d. o. o., Ljubljana, 2017
Meso in krompir narežemo na kocke. Bolj na drobno narežemo čebulo, česen, paradižnik, papriko, korenje, kolerabo, cvetačo, ohrovt in por. Na olju prepražimo čebulo, dodamo česen in govedino ter pražimo 20 minut. Nato dodamo svinjino, divjačino in gobe ter pražimo vse skupaj, dokler se meso ne zmehča in tekočina izpari. Dodamo paradižnik, papriko, korenje, kolerabo, ohrovt, cvetačo, por, krompir in ostale začimbe. Zalijemo s toliko vode, da se še vidijo sestavine. Kuhamo 2–3 ure. Proti koncu dodamo kislo smetano, pomešano z laneno moko, in rdeče vino ter kuhamo še približno pol ure, da se jed zgosti.
za 15 oseb
Okusi Posavja, Izzivi prehranske kulturne dediščine za sodobnost, ČZD Kmečki glas, d. o. o., Ljubljana, 2017
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.