Pečen krompir z lososom
»Vsem mladim ustvarjalcem, ki v kulinarično ustvarjanje šele vstopate. Vsem veščim kuharicam in kuharjem, ki doma ustvarjate nepozabne dobrote. Naj vam bodo moji recepti v navdih,« je zapisal prehranski virtuoz Tomaž Kavčič v svoji novi knjigi Tomaž. Strinjamo se, recepti so preprosto čudoviti in tukaj pred vami.

Odpri galerijo
Foto: Suzana Gabrijan
8 krompirjev
150 g dimljenega lososa
150 ml sladke smetane
100 g puste pasirane skute
sok 1/2 limone
šopek svežega drobnjaka
lososove ikre
sol in poper
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompirje razpolovimo po dolžini in iz sredine izdolbemo približno tretjino sredice krompirja. Polovice ponovno združimo v pare, vsak par zavijemo v alufolijo in položimo na papir za peko. Pečemo 40 minut, zadnjih 10 minut folijo odstranimo in krompirje pečemo odkrite, da se zlatorjavo obarvajo. Medtem 100 g lososa natrgamo na koščke in s smetano, skuto in limonovim sokom dobro zmešamo v mešalniku. Posolimo in popramo ter mešamo, dokler ne dobimo dobro povezane mase. Pečene krompirje vzamemo iz pečice in razporedimo po servirni posodi. Napolnimo jih z lososovo mešanico, nanjo damo preostale rezine lososa in vse skupaj potresemo z drobnjakom in ikrami.
za 4 osebe
Tomaž, Kuharski navdih za vsak dan, Lidl Slovenija, december 2016
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompirje razpolovimo po dolžini in iz sredine izdolbemo približno tretjino sredice krompirja. Polovice ponovno združimo v pare, vsak par zavijemo v alufolijo in položimo na papir za peko. Pečemo 40 minut, zadnjih 10 minut folijo odstranimo in krompirje pečemo odkrite, da se zlatorjavo obarvajo. Medtem 100 g lososa natrgamo na koščke in s smetano, skuto in limonovim sokom dobro zmešamo v mešalniku. Posolimo in popramo ter mešamo, dokler ne dobimo dobro povezane mase. Pečene krompirje vzamemo iz pečice in razporedimo po servirni posodi. Napolnimo jih z lososovo mešanico, nanjo damo preostale rezine lososa in vse skupaj potresemo z drobnjakom in ikrami.
za 4 osebe
Tomaž, Kuharski navdih za vsak dan, Lidl Slovenija, december 2016
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.