Ovsene palačinke s čokoladno kremo in malinami

Iz ovsa, danes že skoraj pozabljenega žita, lahko pripravimo tudi to slastno sladico.
Fotografija:
Odpri galerijo

2 jajci 100 g ovsenih kosmičev pribl. 300–400 ml ovsenega napitka (ali mleka) 1 g soli (ali sol po okusu) 1 g praška vinskega kamna 13 g vaniljevega sladkorja (1 zavitek) 50 ml kokosovega olja 200 g malin 50–100 g sladkorja v prahu 10 g vode sok ene limone 13 g vaniljevega sladkorja (1 zavitek) 1 žlica malinove marmelade 110 g malinovega pireja 150 g temne čokolade (75-odstotne) 200 g sladke smetane
Jajca zapenimo v multipraktiku, dodamo ovsene kos­miče, vinski kamen in maso zmešamo s paličnim mešalnikom. Dodamo polovico ovsenega napitka, kokosovo olje in vaniljev sladkor ter naredimo gladko maso. Po potrebi dodamo še preostali ovseni napitek oziroma mleko. Z ročno metlico ali paličnim mešalnikom naredimo gladko maso, po želji dodamo nekaj celih kosmičev. V ponvi segrejemo maščobo, vanjo damo manjšo zajemalko mase in obračamo toliko časa, da se masa enakomerno razporedi. Palačinke naj bodo tanke, enakomerne in zlato rjavo zapečene. Pri obračanju si pomagamo z lopatico. Ko palačinko obrnemo, jo še na drugi strani hitro zapečemo. Ohlajene palačinke namažemo z malinovim prelivom in malinovim musom ter po želji okrasimo. Malinov preliv Maline preberemo in operemo. Posebej združimo sladkor v prahu, vodo, sok limone, vaniljev sladkor in marmelado ter skuhamo. Na koncu masi dodamo še maline. Malinov mus Maline segrejemo do 80 °C in pretlačimo, da dobimo pire. Čokolado nalomimo na manjše kose, jo doda­mo malinovemu pireju in ohladimo do 30 °C. Stepemo sladko smetano in jo previdno vmešamo k čokoladno-sadni masi.
Za 8 palačink
Oves, Založba Kmečki glas, Ljubljana, maj 2019

V prodaji