Ovsene palačinke s čokoladno kremo in malinami
Iz ovsa, danes že skoraj pozabljenega žita, lahko pripravimo tudi to slastno sladico.
Odpri galerijo
2 jajci
100 g ovsenih kosmičev
pribl. 300–400 ml ovsenega napitka (ali mleka)
1 g soli (ali sol po okusu)
1 g praška vinskega kamna
13 g vaniljevega sladkorja (1 zavitek)
50 ml kokosovega olja
200 g malin
50–100 g sladkorja v prahu
10 g vode sok ene limone
13 g vaniljevega sladkorja (1 zavitek)
1 žlica malinove marmelade
110 g malinovega pireja
150 g temne čokolade (75-odstotne)
200 g sladke smetane
Jajca zapenimo v multipraktiku, dodamo ovsene kosmiče, vinski kamen in maso zmešamo s paličnim mešalnikom. Dodamo polovico ovsenega napitka, kokosovo olje in vaniljev sladkor ter naredimo gladko maso. Po potrebi dodamo še preostali ovseni napitek oziroma mleko. Z ročno metlico ali paličnim mešalnikom naredimo gladko maso, po želji dodamo nekaj celih kosmičev. V ponvi segrejemo maščobo, vanjo damo manjšo zajemalko mase in obračamo toliko časa, da se masa enakomerno razporedi. Palačinke naj bodo tanke, enakomerne in zlato rjavo zapečene. Pri obračanju si pomagamo z lopatico. Ko palačinko obrnemo, jo še na drugi strani hitro zapečemo. Ohlajene palačinke namažemo z malinovim prelivom in malinovim musom ter po želji okrasimo. Malinov preliv Maline preberemo in operemo. Posebej združimo sladkor v prahu, vodo, sok limone, vaniljev sladkor in marmelado ter skuhamo. Na koncu masi dodamo še maline. Malinov mus Maline segrejemo do 80 °C in pretlačimo, da dobimo pire. Čokolado nalomimo na manjše kose, jo dodamo malinovemu pireju in ohladimo do 30 °C. Stepemo sladko smetano in jo previdno vmešamo k čokoladno-sadni masi.
Za 8 palačink
Oves, Založba Kmečki glas, Ljubljana, maj 2019
Jajca zapenimo v multipraktiku, dodamo ovsene kosmiče, vinski kamen in maso zmešamo s paličnim mešalnikom. Dodamo polovico ovsenega napitka, kokosovo olje in vaniljev sladkor ter naredimo gladko maso. Po potrebi dodamo še preostali ovseni napitek oziroma mleko. Z ročno metlico ali paličnim mešalnikom naredimo gladko maso, po želji dodamo nekaj celih kosmičev. V ponvi segrejemo maščobo, vanjo damo manjšo zajemalko mase in obračamo toliko časa, da se masa enakomerno razporedi. Palačinke naj bodo tanke, enakomerne in zlato rjavo zapečene. Pri obračanju si pomagamo z lopatico. Ko palačinko obrnemo, jo še na drugi strani hitro zapečemo. Ohlajene palačinke namažemo z malinovim prelivom in malinovim musom ter po želji okrasimo. Malinov preliv Maline preberemo in operemo. Posebej združimo sladkor v prahu, vodo, sok limone, vaniljev sladkor in marmelado ter skuhamo. Na koncu masi dodamo še maline. Malinov mus Maline segrejemo do 80 °C in pretlačimo, da dobimo pire. Čokolado nalomimo na manjše kose, jo dodamo malinovemu pireju in ohladimo do 30 °C. Stepemo sladko smetano in jo previdno vmešamo k čokoladno-sadni masi.
Za 8 palačink
Oves, Založba Kmečki glas, Ljubljana, maj 2019
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.