Nočna hladna potica

Zamesimo in zvijemo jo zvečer, nato pa spravimo v hladilnik, da vzhaja čez noč. Vse sestavine za nadev morajo biti hladne.
Fotografija:
Odpri galerijo

Za testo: 600 g moke 1 žlička soli 30 g kvasa 50 g sladkorja 80 g masla 4 rumenjaki 300–400 ml mleka nastrgana limonina lupinica 2 žlici ruma 2 žlici kisle smetane Za nadev: 100 g masla 3 jajca 200 g sladkorja nastrgana limonina lupinica 4 žlice sladke smetane 500 g zmletih orehov za noževo konico zmletega cimeta 1 žlička prave kave 1 jajce (za premaz)
V skledo presejemo moko, ob robu dodamo sol, na sredini naredimo jamico in damo vanjo rumenjake, sladkor, kislo smetano, rum, limonino lupinico in razdrobljen kvas. Med gnetenjem postopoma prilivamo mleko. Ko se sestavine pomešajo, počasi dodajamo raztopljeno maslo in gnetemo tako dolgo, da se testo loči od rok in sklede. Za nadev jajca ločimo in iz beljakov stepemo trd sneg. Maslo penasto umešamo z rumenjaki in sladkorjem, dodamo sladko smetano, polovico orehov, cimet, limonino lupinico in kavo ter rahlo vmešamo sneg. Testo razvaljamo, ga namažemo z nadevom in potresemo s preostalimi orehi. Testo tesno zvijemo, položimo v namaščen model in damo v hladilnik, kjer ga pri temperaturi od 5 do 7 °C pustimo vzhajati osem ur, najbolje čez noč. Vzhajano testo namažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo 45 minut pri 180 °C.

Potice in druge domače slaščice, Cankarjeva založba, Ljubljana, 2015

V prodaji