Nočna hladna potica
Zamesimo in zvijemo jo zvečer, nato pa spravimo v hladilnik, da vzhaja čez noč. Vse sestavine za nadev morajo biti hladne.
![Fotografija:](/media/images/20250130/1944775.2e16d0ba.fill-800x450.jpg)
Odpri galerijo
Za testo:
600 g moke
1 žlička soli
30 g kvasa
50 g sladkorja
80 g masla
4 rumenjaki
300–400 ml mleka
nastrgana limonina lupinica
2 žlici ruma
2 žlici kisle smetane
Za nadev:
100 g masla
3 jajca
200 g sladkorja
nastrgana limonina lupinica
4 žlice sladke smetane
500 g zmletih orehov
za noževo konico zmletega cimeta
1 žlička prave kave
1 jajce (za premaz)
V skledo presejemo moko, ob robu dodamo sol, na sredini naredimo jamico in damo vanjo rumenjake, sladkor, kislo smetano, rum, limonino lupinico in razdrobljen kvas. Med gnetenjem postopoma prilivamo mleko. Ko se sestavine pomešajo, počasi dodajamo raztopljeno maslo in gnetemo tako dolgo, da se testo loči od rok in sklede. Za nadev jajca ločimo in iz beljakov stepemo trd sneg. Maslo penasto umešamo z rumenjaki in sladkorjem, dodamo sladko smetano, polovico orehov, cimet, limonino lupinico in kavo ter rahlo vmešamo sneg. Testo razvaljamo, ga namažemo z nadevom in potresemo s preostalimi orehi. Testo tesno zvijemo, položimo v namaščen model in damo v hladilnik, kjer ga pri temperaturi od 5 do 7 °C pustimo vzhajati osem ur, najbolje čez noč. Vzhajano testo namažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo 45 minut pri 180 °C.
Potice in druge domače slaščice, Cankarjeva založba, Ljubljana, 2015
V skledo presejemo moko, ob robu dodamo sol, na sredini naredimo jamico in damo vanjo rumenjake, sladkor, kislo smetano, rum, limonino lupinico in razdrobljen kvas. Med gnetenjem postopoma prilivamo mleko. Ko se sestavine pomešajo, počasi dodajamo raztopljeno maslo in gnetemo tako dolgo, da se testo loči od rok in sklede. Za nadev jajca ločimo in iz beljakov stepemo trd sneg. Maslo penasto umešamo z rumenjaki in sladkorjem, dodamo sladko smetano, polovico orehov, cimet, limonino lupinico in kavo ter rahlo vmešamo sneg. Testo razvaljamo, ga namažemo z nadevom in potresemo s preostalimi orehi. Testo tesno zvijemo, položimo v namaščen model in damo v hladilnik, kjer ga pri temperaturi od 5 do 7 °C pustimo vzhajati osem ur, najbolje čez noč. Vzhajano testo namažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo 45 minut pri 180 °C.
Potice in druge domače slaščice, Cankarjeva založba, Ljubljana, 2015
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.