Kvas - ruska nacionalna pijača

Še en recept iz zakladnice naših mam, babic in prababic slovanskih korenin

Sestavine

  • 4 l vrele vode in 45 ml mlačne vode
  • za en palec svežega olupljenega in narezanega ingverja
  • 1,5 dag svežih limonovih, na koščke narezanih lupin
  • 50 g rozin
  • 125 g sladkorja
  • 750 g suhega ali starega na koščke narezanega rženega ali črnega kruha
  • 1 paket svežega kvasa (7 g)

Priprava

  1. 1Zavrimo vodo v jušnem kozarcu z dobro zatesnjenim pokrovom.
  2. 2Koščke kruha postavimo na peki papir in ga 30 minut pecimo na 180 stopinj Celzija, vse dokler ni popolnoma hrustljav.
  3. 3Ko voda zavre, vanjo pazljivo dodajmo pečene koščke kruha.
  4. 4Mešanico pustimo stati pet ur.
  5. 5Prelijmo jo v drugo posodo skozi čisto kuhinjsko krpo, da se na njej zaustavi kruh.
  6. 6S kuhalnico ga pretlačimo, da iztisnemo vso aromo.
  7. 7Preostanek kruha zavrzimo.
  8. 8Kvas prelijmo z mlačno vodo in ga pustimo pri miru dve minuti, da naraste.
  9. 9Skupaj s sladkorjem, limonovo lupino in ingverjem ga dodamo kruhovi tekočini, pokrijemo z brisačo in pustimo počivati čez noč.
  10. 10Tekočino precedimo, da odstranimo limonino lupino in ingver.
  11. 11Natočimo v steklenice, toda ne povsem do vrha, saj mora biti dovolj prostora za fermentacijo.
  12. 12Dodajmo pest rozin v vsako steklenico in pustimo počivati dve do tri ure.
  13. 13Preden pijačo postrežemo, jo dva do tri dni hranimo v hladilniku.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE