Kruhovi cmoki
Kako porabiti star in suh kruh? Naredite kruhove cmoke seveda! Priloga, ki se poda k vsem mogočim omačnatim jedem, pa še zamrznete jih lahko za lenobne dni.

Odpri galerijo
200 g suhega belega kruha (najbolje od žemljic)
1 čebula
50 g masla
3 jajca
150 ml toplega mleka
1 žlica škrobne moke
200 g ostre moke
muškatni orešček
šopek peteršilja ali drobnjaka
sol
Suhe žemlje narežemo na kocke oziroma še drobneje nasekljamo. Čebulo drobno nasekljamo. V ponvi na srednji vročini raztopimo maslo in na njem popražimo čebulo, da postekleni. Dodamo nasekljane suhe žemlje in pomešamo, da vpijejo maščobo. Pretresemo v veliko skledo in dodamo žvrkljana jajca, pogreto mleko, škrobno moko, ostro moko, malo naribanega muškatnega oreščka in nasekljan peteršilj ali drobnjak. Dobro pregnetemo, da dobimo kompaktno, a še vlažno maso (po potrebi dodamo še moko ali mleko). Pustimo jo, da deset minut počiva. Zdaj z vlažnimi rokami oblikujemo za pest velike cmoke in jih povaljamo v moki. Zavremo velik lonec vode in cmoke kuhamo približno 10 minut na minimalnem ognju.
Za 6 oseb
Preprosto slovensko, Valentina Smej Novak in Luka Novak, Totaliteta, Ljubljana, 2011; foto: Peter Bratuša
Suhe žemlje narežemo na kocke oziroma še drobneje nasekljamo. Čebulo drobno nasekljamo. V ponvi na srednji vročini raztopimo maslo in na njem popražimo čebulo, da postekleni. Dodamo nasekljane suhe žemlje in pomešamo, da vpijejo maščobo. Pretresemo v veliko skledo in dodamo žvrkljana jajca, pogreto mleko, škrobno moko, ostro moko, malo naribanega muškatnega oreščka in nasekljan peteršilj ali drobnjak. Dobro pregnetemo, da dobimo kompaktno, a še vlažno maso (po potrebi dodamo še moko ali mleko). Pustimo jo, da deset minut počiva. Zdaj z vlažnimi rokami oblikujemo za pest velike cmoke in jih povaljamo v moki. Zavremo velik lonec vode in cmoke kuhamo približno 10 minut na minimalnem ognju.
Za 6 oseb
Preprosto slovensko, Valentina Smej Novak in Luka Novak, Totaliteta, Ljubljana, 2011; foto: Peter Bratuša
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.