Kruhovi cmoki

Kako porabiti star in suh kruh? Naredite kruhove cmoke seveda! Priloga, ki se poda k vsem mogočim omačnatim jedem, pa še zamrznete jih lahko za lenobne dni.
Fotografija:
Odpri galerijo

200 g suhega belega kruha (najbolje od žemljic) 1 čebula 50 g masla 3 jajca 150 ml toplega mleka 1 žlica škrobne moke 200 g ostre moke muškatni orešček šopek peteršilja ali drobnjaka sol
Suhe žemlje narežemo na kocke oziroma še drobneje nasekljamo. Čebulo drobno nasekljamo. V ponvi na srednji vročini raztopimo maslo in na njem popražimo čebulo, da postekleni. Dodamo nasekljane suhe žemlje in pomešamo, da vpijejo maščobo. Pretresemo v veliko skledo in dodamo žvrkljana jajca, pogreto mleko, škrobno moko, ostro moko, malo naribanega muškatnega oreščka in nasekljan peteršilj ali drobnjak. Dobro pregnetemo, da dobimo kompaktno, a še vlažno maso (po potrebi dodamo še moko ali mleko). Pustimo jo, da deset minut počiva. Zdaj z vlažnimi rokami oblikujemo za pest velike cmoke in jih povaljamo v moki. Zavremo velik lonec vode in cmoke kuhamo približno 10 minut na minimalnem ognju.
Za 6 oseb
Preprosto slovensko, Valentina Smej Novak in Luka Novak, Totaliteta, Ljubljana, 2011; foto: Peter Bratuša

Več iz te teme:

V prodaji