BALKANSKA KLASIKA

Tako naredimo kajmak sami doma: Preprost recept, iz samo 4 osnovnih sestavin

Izdelava klasičnega kajmaka je dolgotrajna in zahtevna, za kar bi si morali vzeti kar nekaj časa. Vseeno lahko to balkansko delikateso preprosteje naredimo sami doma.
Fotografija: Kajmak lahko naredimo sami brez kuhanja. FOTO: Dariakm/shutterstock
Odpri galerijo
Kajmak lahko naredimo sami brez kuhanja. FOTO: Dariakm/shutterstock

Namaz iz surovega masla, podoben kajmaku, ki ga lahko ustvari vsak sam doma, je po videzu in preostalih senzoričnih lastnostih dovolj dober približek originalnemu kajmaku. Za postopek boste od pripomočkov potrebovali le posodo, mešalnik in tehnico ter nobenega kuhanja. 

Postrezite domači kajmak v tradicionalni bakreni posodi in navdušite goste. FOTO: Mironov Vladimir/shutterstock
Postrezite domači kajmak v tradicionalni bakreni posodi in navdušite goste. FOTO: Mironov Vladimir/shutterstock

Sestavine:

200 g svežega sira (feta, kremni sir, rikota ipd.)

200 g nesoljenega surovega masla

30 g kisle smetane

sol (po okusu)

PREBERITE ŠE --> Naredimo kefir sami doma, tako preprosto je

Postopek dela

1. Sveži sir in surovo maslo vzamemo iz hladilnika ter ju pustimo na sobni temperaturi od 20 do 22 °C, da se nekoliko zmehčata.

2. Z vilicami temeljito zdrobimo sveži sir.

3. Vanj dodamo surovo maslo in ga z vilicami vmešamo, da dobimo mazavo strukturo, dodamo še kislo smetano in znova dobro premešamo.

4. Na koncu dodamo še sol po okusu, kar je odvisno tudi od slanosti sira (če uporabimo feto, soljenje verjetno ne bo potrebno).

5. Naredili smo »kajmaku podoben sirni namaz«, ki ga napolnimo v primerne posodice in jih dobro zapremo.

6. Posodice z izdelkom shranimo pri temperaturi 2 do 6 °C v hladilniku, lahko ga tudi zamrznemo, če ga ne nameravamo takoj uporabiti.

Vir: Kako izdelamo jogurt, sir, maslo, Založba Kmečki glas, oktober 2022 

Preberite še:

V prodaji