Tako naredimo kajmak sami doma: Preprost recept, iz samo 4 osnovnih sestavin
Namaz iz surovega masla, podoben kajmaku, ki ga lahko ustvari vsak sam doma, je po videzu in preostalih senzoričnih lastnostih dovolj dober približek originalnemu kajmaku. Za postopek boste od pripomočkov potrebovali le posodo, mešalnik in tehnico ter nobenega kuhanja.
Sestavine:
200 g svežega sira (feta, kremni sir, rikota ipd.)
200 g nesoljenega surovega masla
30 g kisle smetane
sol (po okusu)
PREBERITE ŠE --> Naredimo kefir sami doma, tako preprosto je
Postopek dela
1. Sveži sir in surovo maslo vzamemo iz hladilnika ter ju pustimo na sobni temperaturi od 20 do 22 °C, da se nekoliko zmehčata.
2. Z vilicami temeljito zdrobimo sveži sir.
3. Vanj dodamo surovo maslo in ga z vilicami vmešamo, da dobimo mazavo strukturo, dodamo še kislo smetano in znova dobro premešamo.
4. Na koncu dodamo še sol po okusu, kar je odvisno tudi od slanosti sira (če uporabimo feto, soljenje verjetno ne bo potrebno).
5. Naredili smo »kajmaku podoben sirni namaz«, ki ga napolnimo v primerne posodice in jih dobro zapremo.
6. Posodice z izdelkom shranimo pri temperaturi 2 do 6 °C v hladilniku, lahko ga tudi zamrznemo, če ga ne nameravamo takoj uporabiti.
Vir: Kako izdelamo jogurt, sir, maslo, Založba Kmečki glas, oktober 2022