Gordon Ramsay kuha

Fokača z rožmarinom in parmezanom

Fokača je odlična kot samostojni prigrizek ali pa okusen dodatek. Pripravite jo po receptu slovitega televizijskega kuharja Gordona Ramsayja!

Sestavine za 6-8 oseb

  • 375 g ostre bele moke
  • 7-gramski zavojček suhega kvasa
  • 1½ žličke soli
  • približno 225 ml tople vode
  • 40 ml olivnega olja; nekaj dodatnega za mazanje in pokapanje
  • 50 g parmezana ali pekorina, nastrganega
  • 3 vejice rožmarina, samo listki
  • morska sol v lističih ali solni cvet

Priprava

  1. 1Moko stresemo v skledo, na en konec stresemo kvas, na nasprotnega pa sol. Oba kupčka pokrijemo z malce moke. V sredini naredimo jamico in vanjo nalijemo toplo vodo in olje. Vse zmešamo z jedilnim nožem, da nastane dokaj mehko testo (morda bomo morali dodati še kakšno žlico tople vode). Stresemo ga na čisto delovno površino in pregnetemo v mehko testo, kar nam bo vzelo 8–10 minut. (Testo lahko po želji zamesimo tudi v multipraktiku.)
  2. 2Premažemo ga z malce olivnega olja in prestavimo v naoljeno skledo. Pokrijemo s folijo za živila in pustimo na toplem, da vzhaja do dvakratne velikosti, kar traja vsaj eno uro.
  3. 3Namastimo velik pekač s stranicami približno 35 x 28 cm. Testo vzamemo iz sklede, ga damo na pekač in nežno sploščimo, da dobi obliko pravokotnika. Na koncu ga poškropimo ali premažemo s še malo olivnega olja. Spet ga pokrijemo s folijo za živila in postavimo na toplo za 30 minut ali dokler ne naraste na dvojno velikost.
  4. 4Pečico segrejemo na 200 °C/ventilatorska, 180 °C/plin 6.
  5. 5S prsti močno pritisnemo v površino testa, da ga potlačimo in naredimo zračne žepke. Testo bi zdaj moralo imeti mere približno 28 x 23 cm. Potresemo ga z nastrganim sirom, rožmarinom in morsko soljo v lističih ali solnim cvetom. Pokapamo s še malo olivnega olja, da dobi več barve.
  6. 6Pečemo 20–25 minut, da je testo pečeno in zunaj zlato rjavo. Fokačo prestavimo na rešetke, da se ohladi, nato pa jo narežemo na rezine in postrežemo. Po želji lahko pečeno fokačo pokapamo s še malce olja.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE