Fižolove kroglice
Fižol je več kot samo tradicionalna slovenska zelenjava, ne samo da je zdrav, okusen in omogoča najraznovrstnejšo pripravo jedi, temveč je bil premnogokrat tudi rešitelj preživetja ljudi. Tokrat ga pripravite drugače, v sladici.
Odpri galerijo
250 g kuhanega belega fižola (1 srednja konzerva)
50 g sladkorja
50 g izkoščičenih datljev
50 g piškotov albert
50 g orehov
1 žlica ruma
1 zvrhana žlička kakava
pest na drobno sesekljanih belih mandljev (ne zmletih)
Dobro kuhan in odcejen fižol pretlačimo ali zmeljemo v gost pire. Datlje na drobno sesekljamo. Orehe prav tako sesekljamo (jih ne meljemo). Piškote zmeljemo, kot za drobtine. Pretlačenemu fižolu dodamo sladkor, sesekljane datlje, zmlete piškote albert, sesekljane orehe, rum in kakav. Vse skupaj zmešamo v gosto maso in jo za pol ure postavimo v hladilnik. Ko se masa ohladi, iz nje oblikujemo kroglice in jih povaljamo v sesekljanih belih mandljih. Tako pripravljene kroglice postavimo še za pol ure v hladilnik.
Za 18 kroglic
Fižol, Andreja Škrabec, Coknpok, Zavod za okolje in kulturo, september 2018
Dobro kuhan in odcejen fižol pretlačimo ali zmeljemo v gost pire. Datlje na drobno sesekljamo. Orehe prav tako sesekljamo (jih ne meljemo). Piškote zmeljemo, kot za drobtine. Pretlačenemu fižolu dodamo sladkor, sesekljane datlje, zmlete piškote albert, sesekljane orehe, rum in kakav. Vse skupaj zmešamo v gosto maso in jo za pol ure postavimo v hladilnik. Ko se masa ohladi, iz nje oblikujemo kroglice in jih povaljamo v sesekljanih belih mandljih. Tako pripravljene kroglice postavimo še za pol ure v hladilnik.
Za 18 kroglic
Fižol, Andreja Škrabec, Coknpok, Zavod za okolje in kulturo, september 2018
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.