Fižolove kroglice

Fižol je več kot samo tradicionalna slovenska zelenjava, ne samo da je zdrav, okusen in omogoča najraznovrstnejšo pripravo jedi, temveč je bil premnogokrat tudi rešitelj preživetja ljudi. Tokrat ga pripravite drugače, v sladici.
Fotografija:
Odpri galerijo

250 g kuhanega belega fižola (1 srednja konzerva) 50 g sladkorja 50 g izkoščičenih datljev 50 g piškotov albert 50 g orehov 1 žlica ruma 1 zvrhana žlička kakava pest na drobno sesekljanih belih mandljev (ne zmletih)
Dobro kuhan in odcejen fižol pretlačimo ali zmeljemo v gost pire. Datlje na drobno sesekljamo. Orehe prav tako sesekljamo (jih ne meljemo). Piškote zmeljemo, kot za drobtine. Pretlačenemu fižolu dodamo sladkor, sesekljane datlje, zmlete piškote albert, sesekljane orehe, rum in kakav. Vse skupaj zmešamo v gosto maso in jo za pol ure postavimo v hladilnik. Ko se masa ohladi, iz nje oblikujemo kroglice in jih povaljamo v sesekljanih belih mandljih. Tako pripravljene kroglice postavimo še za pol ure v hladilnik.
Za 18 kroglic
Fižol, Andreja Škrabec, Coknpok, Zavod za okolje in kulturo, september 2018

V prodaji