Fermentiran ajdov kruh z orehi

Zdrav kruh lahko pripravite tudi sami. Ta različica vsebuje še orehe.
Fotografija:
Odpri galerijo

450 g bio oluščene ajde približno 750 ml vode za namakanje ajde 330 ml vode za dodajanje k testu 10 g soli
Ajdo stresemo v skledo in jo prelijemo s 750 ml vode. Pustimo jo namakati v vodi 5–6 ur. Semena se tako ponovno aktivirajo in zmehčajo. Nato jih precedimo, a ne splaknemo. Odvečna voda bo postala nekoliko sluzasta. Ajdo stresemo v blender, dodamo 330 ml vode in dobro zmeljemo. Dobljeno zmes prelijemo v čisto skledo, pokrijemo s plastično folijo ali kuhinjsko krpo in pustimo fermentirati 24 ur na 20 °C. V toplejšem prostoru gre lahko precej hitreje. Testa ne premešamo do konca. (Po končani fermentaciji se bo prostornina testa povečala za tretjino.) Potem zamešamo v testo sol in orehe ter zelo nežno in pazljivo premešamo. Vse skupaj prelijemo v pekač za peko štruc, obložen s peki papirjem, in kruh po želji okrasimo s semeni. Testo pustimo vzhajati na sobni temperaturi od 30 minut do ene ure. Pečico segrejemo na 180 °C. Kruh pečemo v že segreti pečici približno uro in 20 minut. Pečenega vzamemo iz pekača, saj tako preprečimo nastajanje kondenza.
Za eno večjo štručko
Andrej Stancich z biodinamične izletniške kmetije Pri Kamnarjevih, ki domuje v Volčjem Gradu

V prodaji