Donavski valovi, pikantni z žara

Spomladi začenjamo sezono peke na prostem in žar je vsekakor priljubljena oblika prehranjevanja v toplih mesecih tudi med Slovenci. Prvomajski prazniki so pred vrati, druženja na svežem zraku, pri sosedih, na pikniku in še kje se bodo kar vrstila. Kaj boste pripravili?
Fotografija:
Odpri galerijo

Za meso: 350 g zelo tankih uležanih in zorjenih govejih zrezkov 1 žlica zmerno pekoče gorčice grobo mleti poper 1 žlička posušenega majarona 350 g zelo tankih svinjskih zrezkov (enako velikih kot govejih) 5 žlic sončničnega olja sol 1–2 brizga tabaska Za hrenovo omako: 200 ml kisle smetane 100 g čvrstega navadnega jogurta 2 žlici majoneze 1 žlica sveže naribanega hrena sol poper Poleg tega: 8 velikih kovinskih nabodal olje za premaz
Goveje zrezke razporedimo po delovni površini. Na tanko jih premažemo z gorčico ter potresemo z grobo mletim poprom in majaronom. Nanje položimo svinjske zrezke. Meso s plosko stranjo kuhinjskega kladiva na tanko sploščimo in podolžno narežemo na pribl. 5 cm široke trakove. Sončničnemu olju dodamo sol in tabasko ter z vilicami dobro razžvrkljamo. Kovinska nabodala naoljimo in nanje v valovih nabodemo meso. Premažemo z oljem s tabaskom in za pribl. 30 minut postavimo v hladilnik. Za omako gladko zmešamo kislo smetano in jogurt. Primešamo majonezo in hren, solimo in popramo. Pokrijemo in postavimo v hladilnik. Žar zakurimo. Ogreto rešetko rahlo naoljimo. Nabodala položimo na rešetko in na zmernem ognju pečemo 12–15 minut. Vmes večkrat obrnemo in premažemo s preostalim oljem s tabaskom. Razdelimo na krožnike in dodamo žlico hrenove omake.
Za 4 osebe
Žar, Mladinska knjiga Založba, Ljubljana 2019

Več iz te teme:

V prodaji