Donavski valovi, pikantni z žara
Spomladi začenjamo sezono peke na prostem in žar je vsekakor priljubljena oblika prehranjevanja v toplih mesecih tudi med Slovenci. Prvomajski prazniki so pred vrati, druženja na svežem zraku, pri sosedih, na pikniku in še kje se bodo kar vrstila. Kaj boste pripravili?
Odpri galerijo
Za meso:
350 g zelo tankih uležanih in zorjenih govejih zrezkov
1 žlica zmerno pekoče gorčice
grobo mleti poper
1 žlička posušenega majarona
350 g zelo tankih svinjskih zrezkov (enako velikih kot govejih)
5 žlic sončničnega olja
sol
1–2 brizga tabaska
Za hrenovo omako:
200 ml kisle smetane
100 g čvrstega navadnega jogurta
2 žlici majoneze
1 žlica sveže naribanega hrena
sol
poper
Poleg tega:
8 velikih kovinskih nabodal
olje za premaz
Goveje zrezke razporedimo po delovni površini. Na tanko jih premažemo z gorčico ter potresemo z grobo mletim poprom in majaronom. Nanje položimo svinjske zrezke. Meso s plosko stranjo kuhinjskega kladiva na tanko sploščimo in podolžno narežemo na pribl. 5 cm široke trakove. Sončničnemu olju dodamo sol in tabasko ter z vilicami dobro razžvrkljamo. Kovinska nabodala naoljimo in nanje v valovih nabodemo meso. Premažemo z oljem s tabaskom in za pribl. 30 minut postavimo v hladilnik. Za omako gladko zmešamo kislo smetano in jogurt. Primešamo majonezo in hren, solimo in popramo. Pokrijemo in postavimo v hladilnik. Žar zakurimo. Ogreto rešetko rahlo naoljimo. Nabodala položimo na rešetko in na zmernem ognju pečemo 12–15 minut. Vmes večkrat obrnemo in premažemo s preostalim oljem s tabaskom. Razdelimo na krožnike in dodamo žlico hrenove omake.
Za 4 osebe
Žar, Mladinska knjiga Založba, Ljubljana 2019
Goveje zrezke razporedimo po delovni površini. Na tanko jih premažemo z gorčico ter potresemo z grobo mletim poprom in majaronom. Nanje položimo svinjske zrezke. Meso s plosko stranjo kuhinjskega kladiva na tanko sploščimo in podolžno narežemo na pribl. 5 cm široke trakove. Sončničnemu olju dodamo sol in tabasko ter z vilicami dobro razžvrkljamo. Kovinska nabodala naoljimo in nanje v valovih nabodemo meso. Premažemo z oljem s tabaskom in za pribl. 30 minut postavimo v hladilnik. Za omako gladko zmešamo kislo smetano in jogurt. Primešamo majonezo in hren, solimo in popramo. Pokrijemo in postavimo v hladilnik. Žar zakurimo. Ogreto rešetko rahlo naoljimo. Nabodala položimo na rešetko in na zmernem ognju pečemo 12–15 minut. Vmes večkrat obrnemo in premažemo s preostalim oljem s tabaskom. Razdelimo na krožnike in dodamo žlico hrenove omake.
Za 4 osebe
Žar, Mladinska knjiga Založba, Ljubljana 2019
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.