Cimetovi krofki

Morda je luknja v sredini tisto, kar dela ameriške krofe tako slastne. Če jim dodate še sladkorni posip s cimetom, pa resnično prekašajo naše debeluhe z marmelado.
Fotografija: Foto: Brent Hofacker/Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Brent Hofacker/Shutterstock

180 ml mleka 42 g kvasa 500 g gladke moke 2 jajci 2 rumenjaka 40 g kristalnega belega sladkorja 70 g masla, ogretega na sobno temperaturo, ščepec soli malo vaniljevega sladkorja nastrgana lupinica dobro oprane limone 10 ml ruma 750 ml olja za cvrtje 200 g sladkorja v prahu žlica cimeta
Mlačno mleko zmešamo s kvasom in pustimo vzhajati. S 150 g moke zmešamo v testo, potresemo v moko in pustimo počivati, dokler se na testu ne pojavijo razpoke. Zmešamo jajca in rumenjaka z ostalim mlekom in moko, maslom, soljo, vaniljevim sladkorjem in limonino lupino, dodamo od prej vzhajano testo in dobro pregnetemo. Pustimo vzhajati na toplem, dokler ne naraste za dvakrat (približno 20 minut). Testo na pomokani deski razvaljamo na centimeter debeline in z modelčkom (8 cm premera) izrežemo kroge. Z manjšim modelom (2 cm premera) izrežemo na sredini krogce. Krofe (kolobarje) položimo na pomokano desko in jih pustimo še enkrat vzhajati. Cvremo jih v vročem olju, najprej pokrite, potem na drugi strani odkrite, vzamemo iz olja, pustimo, da se odcedijo, in jih še tople povaljamo v sladkorju v prahu, ki smo ga pomešali z mletim cimetom.

A. S.

V prodaji