Cimetovi krofki
Morda je luknja v sredini tisto, kar dela ameriške krofe tako slastne. Če jim dodate še sladkorni posip s cimetom, pa resnično prekašajo naše debeluhe z marmelado.
Odpri galerijo
180 ml mleka
42 g kvasa
500 g gladke moke
2 jajci
2 rumenjaka
40 g kristalnega belega sladkorja
70 g masla, ogretega na sobno temperaturo,
ščepec soli
malo vaniljevega sladkorja
nastrgana lupinica dobro oprane limone
10 ml ruma
750 ml olja za cvrtje
200 g sladkorja v prahu
žlica cimeta
Mlačno mleko zmešamo s kvasom in pustimo vzhajati. S 150 g moke zmešamo v testo, potresemo v moko in pustimo počivati, dokler se na testu ne pojavijo razpoke. Zmešamo jajca in rumenjaka z ostalim mlekom in moko, maslom, soljo, vaniljevim sladkorjem in limonino lupino, dodamo od prej vzhajano testo in dobro pregnetemo. Pustimo vzhajati na toplem, dokler ne naraste za dvakrat (približno 20 minut). Testo na pomokani deski razvaljamo na centimeter debeline in z modelčkom (8 cm premera) izrežemo kroge. Z manjšim modelom (2 cm premera) izrežemo na sredini krogce. Krofe (kolobarje) položimo na pomokano desko in jih pustimo še enkrat vzhajati. Cvremo jih v vročem olju, najprej pokrite, potem na drugi strani odkrite, vzamemo iz olja, pustimo, da se odcedijo, in jih še tople povaljamo v sladkorju v prahu, ki smo ga pomešali z mletim cimetom.
A. S.
Mlačno mleko zmešamo s kvasom in pustimo vzhajati. S 150 g moke zmešamo v testo, potresemo v moko in pustimo počivati, dokler se na testu ne pojavijo razpoke. Zmešamo jajca in rumenjaka z ostalim mlekom in moko, maslom, soljo, vaniljevim sladkorjem in limonino lupino, dodamo od prej vzhajano testo in dobro pregnetemo. Pustimo vzhajati na toplem, dokler ne naraste za dvakrat (približno 20 minut). Testo na pomokani deski razvaljamo na centimeter debeline in z modelčkom (8 cm premera) izrežemo kroge. Z manjšim modelom (2 cm premera) izrežemo na sredini krogce. Krofe (kolobarje) položimo na pomokano desko in jih pustimo še enkrat vzhajati. Cvremo jih v vročem olju, najprej pokrite, potem na drugi strani odkrite, vzamemo iz olja, pustimo, da se odcedijo, in jih še tople povaljamo v sladkorju v prahu, ki smo ga pomešali z mletim cimetom.
A. S.
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.