Biskvitna potica
Biskvitna potica je dandanes bolj znana kot potratna. Je tako dobra, da ne bomo potratili ničesar, vse bomo še prehitro snedli. Naj bo tudi prvi maj prazničen s potico!
Odpri galerijo
Za kvašeno testo:
600 g moke
1 žlička soli
20 g kvasa
50 g sladkorja
50 g masla
2 rumenjaka
300–400 ml mleka
nastrgana limonina lupinica
2 žlici ruma
2 žlici kisle smetane
Za biskvitno testo:
3 jajca
90 g sladkorja
1 zavitek vaniljevega sladkorja (ali nekaj kapljic vaniljevega izvlečka)
90 g moke
Za orehov nadev:
500 g zmletih orehov
150 g sladkorja
120 g masla
1 žlica ruma
50 g drobtin
3 jajca
200–300 ml mleka
Za skutni nadev:
500 g pretlačene skute
150 g sladkorja
3 jajca
1 ščep soli
80 g drobtin
100 g masla
2 žlici sladke smetane
Za posip:
100 g nasekljanih orehov
50 g drobtin
1 jajce (za premaz)
Za kvašeno testo v skodelici razdrobimo kvas, dodamo po žličko sladkorja in moke ter žlico mlačnega mleka. Zmešamo in pustimo, da vzhaja. V skledo presejemo moko, ob strani dodamo sol, na sredini naredimo jamico in damo vanjo rumenjaka, rum, limonino lupinico, sladkor, kislo smetano in vzhajan kvas. Med gnetenjem postopoma prilivamo toplo mleko. Ko se sestavine pomešajo, počasi dodajamo raztopljeno maslo in gnetemo tako dolgo, da je testo gladko. Pokrijemo in pustimo na toplem, da vzhaja. Nato za biskvitno testo jajca ločimo in iz beljakov stepemo trd sneg, ki mu postopoma dodajamo obe vrsti sladkorja. Narahlo primešamo rumenjake, nato še moko. Zmes razgrnemo na namaščen in pomokan model ter pečemo 12 minut pri 180 °C. Za orehov nadev zmešamo orehe, sladkor in drobtine. Nato v mleku raztopimo maslo in ga, ko zavre, prelijemo po orehih in dobro premešamo. Jajca ločimo in iz beljakov stepemo trd sneg. Ko se drobtine v nadevu navlažijo, vanje vmešamo rum, rumenjake in sneg. Za skutni nadev v skuto zamešamo raztopljeno maslo in sladko smetano, postopoma dodajamo jajca, sladkor, drobtine in sol ter vse dobro premešamo. Vzhajano kvašeno testo razvaljamo za prst debelo. Del testa odrežemo v obliki modla, v katerem smo pekli biskvit, in ga prihranimo. Preostalo testo prenesemo na namaščen model in z njim obložimo dno in robove modla. Testo prepikamo, da lahko uhaja zrak, ga potresemo z orehi in drobtinami, nato pa namažemo s polovico orehovega nadeva. Biskvitno ploščo namažemo s polovico skutnega nadeva in jo zvrnemo v model na orehov nadev s skutnim nadevom navzdol. Biskvit namažemo z drugo polovico skutnega nadeva, po njem pa razporedimo preostali orehov nadev. S prihranjeno ploščo iz kvašenega testa pokrijemo potico in spojimo robove testa ob modlu. Potica naj vzhaja 40 minut, nato jo namažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo 60 minut pri 180 °C.
Potice in druge domače slaščice, Cankarjeva založba, Ljubljana 2015
Za kvašeno testo v skodelici razdrobimo kvas, dodamo po žličko sladkorja in moke ter žlico mlačnega mleka. Zmešamo in pustimo, da vzhaja. V skledo presejemo moko, ob strani dodamo sol, na sredini naredimo jamico in damo vanjo rumenjaka, rum, limonino lupinico, sladkor, kislo smetano in vzhajan kvas. Med gnetenjem postopoma prilivamo toplo mleko. Ko se sestavine pomešajo, počasi dodajamo raztopljeno maslo in gnetemo tako dolgo, da je testo gladko. Pokrijemo in pustimo na toplem, da vzhaja. Nato za biskvitno testo jajca ločimo in iz beljakov stepemo trd sneg, ki mu postopoma dodajamo obe vrsti sladkorja. Narahlo primešamo rumenjake, nato še moko. Zmes razgrnemo na namaščen in pomokan model ter pečemo 12 minut pri 180 °C. Za orehov nadev zmešamo orehe, sladkor in drobtine. Nato v mleku raztopimo maslo in ga, ko zavre, prelijemo po orehih in dobro premešamo. Jajca ločimo in iz beljakov stepemo trd sneg. Ko se drobtine v nadevu navlažijo, vanje vmešamo rum, rumenjake in sneg. Za skutni nadev v skuto zamešamo raztopljeno maslo in sladko smetano, postopoma dodajamo jajca, sladkor, drobtine in sol ter vse dobro premešamo. Vzhajano kvašeno testo razvaljamo za prst debelo. Del testa odrežemo v obliki modla, v katerem smo pekli biskvit, in ga prihranimo. Preostalo testo prenesemo na namaščen model in z njim obložimo dno in robove modla. Testo prepikamo, da lahko uhaja zrak, ga potresemo z orehi in drobtinami, nato pa namažemo s polovico orehovega nadeva. Biskvitno ploščo namažemo s polovico skutnega nadeva in jo zvrnemo v model na orehov nadev s skutnim nadevom navzdol. Biskvit namažemo z drugo polovico skutnega nadeva, po njem pa razporedimo preostali orehov nadev. S prihranjeno ploščo iz kvašenega testa pokrijemo potico in spojimo robove testa ob modlu. Potica naj vzhaja 40 minut, nato jo namažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo 60 minut pri 180 °C.
Potice in druge domače slaščice, Cankarjeva založba, Ljubljana 2015
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.