Ameriška limonina pita

Ta limonina pita je lahka kot oblak, in osvežilna kot poletna limonada. Ameriška klasika, ki zahteva nekaj potrpljenja s pripravo, je vsekakor vredna vsakega truda.
Fotografija:
Odpri galerijo

- 5 jajc - 185 g masla - 300 g sladkorja v prahu - 5 žlic koruznega škroba - lupinica 2 limon - 125 ml sveže stisnjenega soka 3 limon - 200 ml sveže stisnjenega pomarančnega soka - 175 g večnamenske moke - ščepec soli
Najprej pripravimo testo. V posodi zmešamo vso moko, 100 g hladnega masla, en rumenjak in eno žlico sladkorja v prahu ter eno žlico koruznega škroba pa ščepec soli. Testo hitro pregnetemo, da postane gladko in ga razvaljamo. Položimo ga v model za pito, poravnamo robove in v dno naredimo nekaj luknjic z vilico. Tako pripravljenega položimo v hladilnik, kjer naj počiva vsaj pol ure, lahko pa tudi čez noč. Sedaj pripravimo limonin nadev. V ponvi zmešamo dve žlici koruznega škroba, 100 g sladkorja v prahu in limonino lupinico. Počasi dolijemo precejen limonin sok in nato še čisti pomarančni sok. Mešanico pokuhamo na srednjem ognju in jo ves čas mešamo, da se enakomerno zgosti. Ko začne brbotati, ponev odstranimo z ognja in dodamo preostanek masla (85g), da se enakomerno stopi. V čisti posodi penasto zmešamo tri rumenjake in eno celo jajce ter še te previdno dodamo limonini kremi. Ponovno postavimo na srednji ogenj in živahno mešamo, da se še nekoliko bolj zgosti, nato spet odstavimo, ko začne brbotati. Sedaj lahko v pečico potisnemo testo. Pečemo ga slepo na 180 °C 15-20 minut. Medtem pripravimo še beljakov sneg. Preostale štiri beljake stepemo v novi posodi, ko postanejo čvrsti, vanje po žlicah in počasi dodajamo preostali sladkor v prahu in koruzni škrob. Če boste to naredili prehitro, boste ubili rahlost beljakov in dobili lepljivo tekočo zmes. Sedaj še enkrat na hitro segrejete limonino kremo. Še vročo vlijte v model s pečenim testom. Zaključite z beljaki, najprej jih dodajte ob robu pite, da se ne potopijo na dno, in se šele na koncu pomaknite proti sredini. Površina naj ne bo ravna, bistvo te pite so razgibani hribčki. Postavite jo v pečico, ki je ostala segreta na 180 °C in pecite 18 - 20 minut, da sneg rahlo pozlati. Preden jo postrežete, pustite, da se hladi vsaj 30 minut.
za 8 ljudi

V prodaji