Predstavitvena informacija

Petrina Poznajelšek: »Delam v podjetju, kjer velja enakost spolov.«

Kako se ženska znajde kot vodja v moškem kolektivu? Kakšno vlogo pri tem igra podjetje, ki s svojimi vrednotami spodbuja enakost med spoloma?
Fotografija: Petrina Poznajelšek, vodja oddelka za popravilo in ponovno uporabo izdelkov v podjetju IKEA. FOTO: Podjetje IKEA
Odpri galerijo
Petrina Poznajelšek, vodja oddelka za popravilo in ponovno uporabo izdelkov v podjetju IKEA. FOTO: Podjetje IKEA

Številna domača in mednarodna podjetja med svojimi vrednotami pogosto omenjajo enakost spolov, hkrati pa naletijo na ovire pri tem, da bi enakost spolov uresničili v praksi. Izzivi so še posebej veliki pri zagotavljanju enakosti na vodstvenih položajih. Petrina Poznajelšek v podjetju IKEA vodi oddelek za popravilo in ponovno uporabo izdelkov in z njo smo se pogovarjali o tem, kako podjetju IKEA uspe, da v praksi dosega ravnovesje med spoloma. Z nami je delila izkušnje z delom v podjetju IKEA, o največjih izzivih, s katerimi se spoprijemlje, povedala pa nam je tudi, kaj zanjo pomeni biti uspešna ženska.

Kako je videti dan delovni dan vodje oddelka za popravilo in ponovno uporabo izdelkov v podjetju IKEA? Kakšne so odgovornosti in izzivi ter kako se z njimi spopadate?

Dnevne naloge večinoma obsegajo delo s sodelavci in spremljanje njihovih rezultatov. Redno ocenjujemo, prilagajamo in implementiramo nove načine dela. To je lahko včasih izziv, ampak vse ovire navadno premagamo skupaj, saj je delovno okolje zelo spodbudno in dinamično.

V preteklosti sem imela opravka z mnogimi, ki niso želeli sprejeti mojega mnenja, izkušenj ali predlogov. Samo zato, ker sem ženska. Z zadovoljstvom lahko rečem, da na trenutnem delovnem mestu nimam teh težav. Zagotavljanje enakosti med spoloma je pomembna zaveza podjetja IKEA in pozitivni rezultati teh prizadevanj so vidni v delovnem okolju. Ko sem sprejela vlogo vodje v logistiki, sem se zavedala, da bo morda izziv voditi pretežno moško ekipo. Zaupala sem vrednotam in kulturi podjetja. Vedela sem, da me bodo sodelavci sčasoma obravnavali kot profesionalko in ne na podlagi mojega spola.

Kaj vas pri delu najbolj veseli? Na kateri projekt ste ponosni?

Pri delu v mojem oddelku me najbolj veseli dejstvo, da je še veliko priložnosti za rast. Zelo blizu mi je delovanje, ki je prijazno okolju, in oddelek za popravilo in ponovno uporabo izdelkov deluje v smeri zmanjševanja količine odpadnega pohištva. Naš cilj je, da čim več izdelkom zamenjamo poškodovane dele. Trenutno stremimo k uvedbi dveh sistemov, ki bosta izboljšala naše delovanje. Prvi nam bo omogočil takojšnjo zamenjavo poškodovanih delov. Rezervne dele bomo imeli vselej pri roki, zato nam ne bo treba odpirati embalaž novih izdelkov. Tako se bomo izognili dodatnim stroškom in odpadkom. Drugi sistem pa bo kupcem omogočil, da na spletu vidijo nekatere znižane izdelke in jih rezervirajo.

Če pa pri izdelku, ki pride do nas, ni mogoča zamenjava poškodovanega dela z novim, mu poskušamo dati novo življenje v našem kotičku za krožno uporabo. Tako smo zadovoljni vsi – kupci, ki lahko kupijo pohištvo po še bolj dostopnih cenah, in mi, saj smo kosom zagotovili nov dom. Lani smo v kotičku za krožno uporabo prodali 48.600 izdelkov. Tako nam je s prodajo rabljenih, poškodovanih ali razstavnih izdelkov po bolj dostopnih cenah uspelo zmanjšati potencialne odpadke.

Kaj za vas pomeni biti uspešna ženska?

Če si ob koncu dneva srečna, si uspešna. To je moje mnenje. Ne glede na vlogo, ki jo igraš v življenju.

FOTO: IKEA
FOTO: IKEA
S katerimi izzivi ste se spopadali na svoji karierni poti? Ste bili kdaj obravnavani drugače samo zato, ker ste ženska?

V svojem življenju sem naletela na veliko predsodkov. Ampak najbolj pomembno je, da nisem dopustila, da bi me to ustavilo. Verjela sem v svoje znanje in izkušnje. Točno sem vedela, kaj si želim doseči. Predsodke sem obravnavala kot enega izmed izzivov na svoji karierni poti. Lahko rečem, da sem ta izziv uspešno premagala. Zdaj ko delam v spodbudnem okolju, me cenijo zaradi mojega prispevka k poslovanju, ne glede na spol.

Kaj za vas pomeni enakost med spoloma in kako se odraža pri odnosih v službi in doma?

Veliko ljudi še vedno obravnava moške in ženske precej različno. Pričakujejo, da bodo na podlagi spola sledili določenim vzorcem v zasebnem in profesionalnem življenju. Časi se vendarle spreminjajo in ta percepcija na srečo postaja zastarela. Mislim, da imajo ženske danes več priložnosti. Podjetja so bolj pozorna na enakost med spoloma na delovnem mestu, vodstvenih položajih in drugih funkcijah. To vpliva na odnose na delovnem mestu in tudi v družbi. V podjetju IKEA Slovenija smo ponosni, da smo v našem vodstvu dosegli razmerje med spoloma 50 : 50. Hkrati pa se zavedamo, da enakosti med spoloma ni mogoče meriti le v številkah. Še naprej si moramo prizadevati za vključevanje in promocijo raznolikosti znotraj naših ekip. Meni osebno najbolj pomaga, da sledim srcu in stojim za svojimi odločitvami. Še vedno se učim, ampak to je najboljše, kar lahko storiš, ko ti nekaj veliko pomeni.

V Organizaciji IKEA JVE (Jugovzhodna Evropa) 50 % vodstvenih položajev zasedajo ženske. Koliko se strinjate s trditvijo, da lahko moški in ženske na različne načine prispevajo k uspešnemu poslovanju?

Mislim, da imamo ženske in moški drugačne poglede in izkušnje. Zato verjamem, da je pomembno, da vodstvo in vse naše ekipe sestavljajo različni ljudje. Tako lahko vsak prispeva svoje izkušnje in znanje, kar dobro vpliva na rezultate. Mislim, da potrjujemo, da so raznolike ekipe bolj motivirane, produktivne in zadovoljne pri delu.

Vaše delo je odgovorno. Kako kljub teži, ki jo prinaša vaša karierna pot, poskrbite za osebno rast?

Izzivam se. Zelo preprosto. Novi primeri prinašajo nekaj nepričakovanega, a ne smemo se jih ustrašiti. So zelo pomembni za naš razvoj in rast.


Naročnik oglasne vsebine je Ikea

V prodaji

Ne spreglejte