NAGRADNI NATEČAJ

Onina zgodba 2023: Zaupajte nam najbolj usodno odločitev in osvojite bogato nagrado

Literarni natečaj za Onino zgodbo 2023 letos nosi naslov Tista noč. Naj vas navdihne pri pisanju. Svoja dela nam lahko pošljete najkasneje do torka, 16. maja 2023.
Fotografija: Usodne odločitve so srž največjih ljubezenskih zgodb. Bi tudi po vaši lahko nekoč posneli film? Foto: Mouling Rouge 2001/Press Release
Odpri galerijo
Usodne odločitve so srž največjih ljubezenskih zgodb. Bi tudi po vaši lahko nekoč posneli film? Foto: Mouling Rouge 2001/Press Release

Reviji Ona in Onaplus razpisujeta tradicionalni literarni natečaj za Onino zgodbo 2023. Drage bralke in spoštovani bralci, pridružite se nam v ustvarjanju odličnih besedil. Ali je še kaj lepšega kot brati strastne pripovedi? V navdih naj vam bo letošnji naslov Tista noč. Se spomnite tiste noči, ene same, ki vas je zavrtela v viharju čustev? In ko je razum odšel. Na srečo, taisto noč. Vaša cenjena literarna dela pričakujemo najkasneje do torka, 16. maja 2023.

»V pozni, jasni in rahlo vetrovni noči sem se vračal iz Pirana. Počasi sem se vzpenjal navkreber po ozki in strmi ulici, mrmraje ponavljal pripev tuje popevke, ki mi je bila ostala v ušesih, in se pogosto ustavljal ter zavzeto gledal in poslušal, kako se je jesenski veter igral z mesečno nočjo. Igral se je z njo kakor s tančico: svileno je švistelo okrog mene in nad mano, bledo zlata luč pa se je mehko prelivala po položnih strehah in igrivo poplesavala po razvalovanem morju.

Tudi v mojem srcu je bilo prijetno vetrovno in v moji duši nenavadno svetlo. Spet so me obiskale tiste zlate ure, ki me vsega presvetijo in prezvonijo, da zapoje v meni tako radostno, kakor zapoje visoki poletni dan, ki obstane sredi zelene doline. Bilo je preveč lepo, zato sem vedel, da se bo vse kmalu stemnilo v tisto neznano in nepojmljivo hrepenenje, pomešano z grenkosladko tesnobo, ki me začne potiskati k pisanju.«

Ciril Kosmač, Tantadruj

Biti ali ne biti

Vsi smo, tam nekje v srednji šoli ali pa že prej, brali Tantadruja, to čudovito Kosmačevo delo. Pravljica, fikcija, novela ...? Ste se kdaj v svojem življenju počutili kot Tantadruj? Da vaših idej, ki ste jih dobro premislili, družba ni bila pripravljena sprejeti? Da ste nerazumljeni tudi, ali pa predvsem, v intimnih odnosih? In družina, ta matična celica začetka in konca, vas tudi ona gleda površno? Vam je to (po)znano?

Leta 1959 se Kosmač sprašuje o etičnih temeljih sodobnega sveta, o smislu bivanja malega človeka. Zato danes, tukaj in zdaj, kako je z vami? O čem ste se spraševali tisto noč in naredili usoden korak? Ta, ki je bil absolutno pravi in najboljši, ali pač ne? Vstajenje človeka, vedno znova. In ne pozabite, Tantadruj vsemu navkljub ve, da je živeti lepo in da je življenje najvišja vrednota. A kaj se zgodi, ko vam nekdo prekriža pot, ko vam hoče iztrgati najvišjo vrednoto? Jim pokažete stop znak?

Sreča, jo držite v rokah, jo lovite, se je oklepate? Kaj sreča sploh je? Živeti svoje vrednote? Imeti čisto vest? Živeti v dvoje iskreno? Lahko srečo res dosežemo sami – s sabo? Tantadruj skuša celotno življenje doseči srečo, kaj pa vi? Vas je kdo v življenju bolj razočaral, kot ste se vi sami? Delate tisto, kar govorite? In kaj se je zgodilo tisto usodno noč? Veliko vprašanj, a vi imate svojo zgodbo. Ki je prava. Zaupajte nam jo. 

PREBERITE ŠE -> 10 finalistk za Onino zgodbo 2022 in zmagovalna zgodba, ki je prepričala bralce

Potek literarnega natečaja

Zgodbe, ki jih boste poslale/i, naj ne presežejo 7000 znakov s presledki vred (tri tipkane strani). Pošljite jih v elektronski obliki na: oninazgodba@delo.si, zadeva: Literarni natečaj 2022; ali po pošti na naslov Ona, Likozarjeva 1, 1509 Ljubljana, s pripisom: Literarni natečaj 2023.

Vsi, ki se boste odločili za pisanje, na Oninem literarnem natečaju sodelujete anonimno. Zgodbo podpišite s šifro. Če jih boste poslale/i po elektronski pošti, obvezno ob šifri pripišite še telefonsko številko, na kateri boste dosegljive/i, če bo vaše literarno delo izbrano med najboljših deset, da vas povprašamo po polnem imenu in naslovu. Zgodbe, poslane po pošti, naj bodo obvezno v treh izvodih, priložite jim zaprto kuverto, označeno s šifro, v kuverti napišite svoje ime in priimek, naslov in telefonsko številko.

Zadnji rok

Vaša cenjena dela pričakujemo do torka, 16. maja 2023. To je zadnji veljavni datum na kuverti ali odposlani elektronski pošti za oddajo vaših literarnih prispevkov.

Nagrade

Avtorici najboljšega literarnega prispevka bomo podarili tradicionalno Onino pero in denarno nagrado v višini 500 evrov bruto.

Z lepimi nagradami bomo obdarili tudi vas, spoštovane bralke, cenjeni bralci, ki boste glasovali za najboljšo Onino zgodbo leta, poslali glasovalne kupone s svojimi glasovi na znani naslov Ona, Likozarjeva 1, 1000 Ljubljana, s pripisom za Onino zgodbo ali pa svoj glas oddali na naši spletni strani Onaplus.si

PREBERITE ŠE -> 10 finalistk za Onino zgodbo 2021 in ganljiva zmagovalna izpoved, ki je navdušila bralce

Izbor zmagovalk

Deset najboljših zgodb bo izbrala komisija. Objavljene bodo v posebni knjižici Onina zgodba 2023. Priložena bo reviji Onaplus, ki bo izšla v torek, 4. julija 2023. Zmagovalno zgodbo boste izbrale bralke in bralci revij Ona in Onaplus, po načelu ena glasovnica – en glas. Kupone za glasovanje bomo objavili v knjižici 4. julija 2023 in tudi ki bo izšla v torek, 1. avgusta 2023, ko bo deset najboljših zgodb objavljenih v reviji Ona.

Za zgodbo, ki vas bo najbolj navdušila, boste lahko glasovali tudi elektronsko na naši spletni strani Onaplus.si. O vseh podrobnostih boste pravočasno obveščeni. V uredništvu bomo prešteli prispele glasove. Avtorico zmagovalne zgodbe in drugih devetih, uvrščenih v finale, bomo razkrili v prvi polovici septembra. 

PREBERITE ŠE -> Zmagovalko Onine zgodbe 2020 navdihnila sestrica z downovim sindromom, spoznajte jo

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte