Ste vedeli, da kvačkanje dokazano zmanjšuje stres? Ustvarjanje na človeški organizem deluje pomirjujoče, ročne spretnosti (kvačkanje, pletenje, šivanje, vezenje) pa imajo moč enakovredno meditaciji, kar so potrdile tudi že številne študije. Konstantno ponavljanje gibov z roko, ki jih izvajamo med kvačkanjem, namreč pomirja misli in zaposli možgane, da pozabijo na skrbi. Med kvačkanjem možgani tudi izločajo serotonin, hormon notranjega zadovoljstva, miru in občutka sreče, zato ni nič čudnega, da so raziskave pokazale, kako se je ljudem, ki so kvačkali, izboljšalo počutje.

Prav tako ni naključje, da osebe, ki kvačkajo vse do visoke starosti, ohranjajo dober spomin. Kvačkanje je namreč pravi trening za možgane, poleg meditativnega učinka pa spodbuja tudi znanje matematike (vsi kvačkani vzorci in izdelki temeljijo na pravilnem štetju). Študije so dokazale, da kvačkanje in ostale podobne ročne spretnosti lajšajo simptome Alzheimerjeve bolezni in pomagajo pri nespečnosti ter depresiji. Barviti in vzorčasti izdelki, ki med kvačkanjem nastajajo, blagodejno vplivajo na naše čute, proces kvačkanja, ki ga speljemo do konca, pa ustvarjalcu prinaša zadoščenje in krepi samozavest.

Kvačkanje se je v zadnjih letih vrnilo tudi v šolske klopi, v slovenskih osnovnih šolah pedagogi namreč ugotavljajo, da je to odlična zaposlitev predvsem za otroke z učnimi težavami, saj jih spodbuja h koncentraciji, jim na zabaven način vliva veselje do dela in izboljšuje motorične sposobnosti, zaradi česar hitreje napredujejo pri učenju pisanja.

Pozitivne učinke kvačkanja bi lahko opevali še na dolgo in široko, a najbolje jih je preizkusiti v praksi. Ker pa smo na našem uredništvu mnenja, da se je novih znanj najbolje učiti v dobri družbi, vas vabimo, da se nam pridružite na Oninem tečaju kvačkanja, kjer bomo skupaj odkrivale, zakaj to stoletno znanje naših babic ne bi smelo potoniti v pozabo. 

Onin tečaj kvačkanja bo potekal na slovenski kulturni praznik, 8. februarja, v Ljubljani, na tečaju pa ste dobrodošle tako popolne začetnice kot tiste, ki bi znanje rade obnovile, saj smo za vas pripravili kvačkane izzive različnih težavnostnih stopenj, ki se jih bomo skupaj naučile izdelati. Na tečaju se bomo družile od 9. do 15. ure in ustvarjale iz naravnih materialov s pomočjo dveh izkušenih mentoric Urške Smole in Petre Siard. Cena enodnevnega tečaja znaša 10 evrov, v ceno pa so vključeni materiali (kvačka, različne preje iz naravnih materialov, knjiga o kvačkanju), končni izdelek, ki ga odnesete s seboj, in pijača ter prigrizki na dogodku. 

Urška Smole in Petra Siard Foto: osebni arhiv

Prijav na tečaj žal ne sprejemamo več, ker smo zapolnili vsa prosta mesta. Bralke in bralci ste se odzvali v ogromnem številu, za kar se vam iskreno zahvaljujemo in zato tudi razmišljamo, da bi tečaj kmalu ponovili. O novih datumih boste pravočasno obveščeni na našem portalu. 

Za sodelovanje se najlepše zahvaljujemo:

  • podjetju Dolina volne Majšperk, ki je poskrbelo, da bomo ustvarjali iz čudovitih prej iz naravnih materialov (volna, svila, alpaka in bombaž) izdelanih v Sloveniji,
  • podjetju Deltex, ki vsem udeleženkam podarja kvačke,
  • Mladinski knjigi, ki bo tečajnice obdarila s knjigo Kvačkanje – Tako preprosto je,
  • Podjetju Catering.LAB, v Ljubljani, kjer se bomo družili to praznično soboto.