S spletnim - malone čarobnim - koncertom pianista in vokalista Tineta Grgureviča – Bowraina so v soboto, 6. februarja, odprli prenovljeni Šentjakobski oder, s katerim Mestna občina Ljubljana Lutkovnemu gledališču Ljubljana in Šentjakobskemu gledališču Ljubljana zagotavlja sodobne pogoje za ustvarjalni proces. Novo pridobitev si je ogledal in projekt navdušeno pozdravil tudi župan Zoran Janković. 

Dvorana, ki je bila v leta 1899 zgrajenem Mestnem domu prva namenjena kulturi, že na prvi pogled daje vtis »pripadanja nekemu drugemu času in standardom«. Z gledališko dvorano v prvem nadstropju stavbe upravlja Lutkovno gledališče Ljubljana, ki si ta prostor deli s Šentjakobskim gledališčem Ljubljana. 

V okviru prenove je Mestna občina Ljubljana celovito obnovila dvorano, zaodrje in preddverje v skupni izmeri 780 m2, protipotresno so sanirali objekt ter vzpostavili sanitarije in dostop za gibalno ovirane osebe. S prenovo je izboljšana funkcionalnost prizorišča in spremljevalnih prostorov, dostopi so urejeni tako, da jih bodo lažje uporabljale tudi gibalno ovirane osebe. Za projekt je bilo pridobljeno soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Obe gledališči se že veselita, da nova dvorana tudi zaživi s predstavami in obiskovalci, takoj, ko bo to mogoče, do takrat pa si lahko na daljavo ogledate in prisluhnete kulturi z novega Šentjakobskega odra. 

Pianist, skladatelj in vokalist Tine Grgurevič – Bowrain (1983) je glasbeno izobrazbo pridobival s študijem na Nizozemskem in v ZDA. Izdal je tri albume, nastopal po Sloveniji in v tujini, z Lutkovnim gledališčem Ljubljana pa je kot skladatelj sodeloval pri predstavah V zavetrju časa (avtorici Meta Grgurevič, Urša Vidic, 2016) in Nevidna (režija Primož Ekart, LGL, Zavod Imaginarni, 2021). Z vajami za Nevidno so zaključili in čakajo na premiero, ko bodo gledališča spet odprta.