Le kdo ne mara testenin: hitro so pripravljene, okusne in ponujajo obilo možnosti povezovanja z različnimi omakami. Toda v resnici so še boljše oziroma je lahko njihov izkoristek še večji, pravijo kuharski mojstri, ki poudarjajo: nikar ne zapravite dragocene vode, v kateri so se kuhale!



Največji ljubitelji testenin dobro vedo, katera vrsta se najbolje poveže z izbrano omako, kako dolgo jo kuhati, kateri dodatki se priležejo itn., toda ne glede na svoje mojstrstvo pri pripravi priljubljenih jedi, jih večina vsakokrat naredi isto napako. Soljeno vodo, v kateri so se kuhale testenine, zlijejo stran! In si tako zapravijo zlato tekočino, kot ji pravijo sloviti gastronomi, s katero je mogoče čarati dobrote še naprej. Profesionalni kuharji namreč po večini prihranijo ravno prav soljeno vodo, v kateri so se kuhale testenine in jo po potrebi dodajajo omakam, ki jih tako zgostijo in se tako izognejo uporabi nekaterih začimb in dodatkov. 



Ko boste torej prihodnjič pripravljali testenine, se nikar ne spozabite in si shranite vsaj nekaj okusne tekočine; nekateri jo celo prelijejo v lončke in zamrznejo za poznejšo uporabo.