Po plačilu vstopnine, ki poleti znaša za odrasle osem evrov, za otroke pa pol manj, sva s hčerko vzeli pot pod noge v smeri urnega kazalca. Oko kmalu po kraljevskem vzponu ujame znameniti Hudičev most kar 60 metrov nad reko Tolminko. Kdor se vsaj malo boji višine, bo na njem zagotovo čutil adrenalin oziroma se mu bodo zašibile noge. Po drugi strani se v človeku prebudi zdrava ponižnost pred silami stvarstva. Most je bil nekoč lesen, pod italijansko oblastjo pa so ga zamenjali z železno konstrukcijo.

Kraj Dantejevega navdiha

Zadlaško oziroma Dantejevo jamo v bližini sva si ogledali le od daleč – menda jo je v 14. stoletju obiskal legendarni pesnik Dante Alighieri ter prav v njej našel glavni navdih za Pekel v sloviti Božanski komediji. Jama sodi med bolj zahtevne turistične cilje, zato za obisk potrebujemo ne le primerno pohodniško opremo, temveč tudi spremstvo jamarskega vodnika. Na splošno velja, da so poti na območju Tolminskih korit dokaj kratke, a hkrati strme oziroma lahko nevarne, zato niso primerne za majhne otroke in obiskovalce, ki se morajo izogibati telesnemu naporu.Medvedova glava s slapiči

Pravljično vijugasta in strma potka, ki se vije med drevesi, skalovjem in delno po kamnitih stopnicah, naju je pripeljala do še ene znamenitosti – medvedove glave. Naravni most, ki je nastal, ko se je velikanska skala neznano kdaj zagozdila med stene kanjona Zadlaščice, zaradi oblike in poraslosti z mahom zares spominja na glavo prisrčnega kosmatinca. Medved kotpomemben pozitivni simbol evropskega staroverstva je davno, že pred pokristjanjevanjem, buril domišljijo domačinov in obiskovalcev Tolminskih korit. V ozadju in pod medvedovo glavo so nanizani tolmuni, iz katerih se v kaskadah zlivajo slapiči.

Nožice v Zadlaščici

Zadnja postojanka ni bila le paša za oči, ampak sva se z nadobudno sopotnico prav tako imenitno osvežili. Sotočje ledeno hladnih rek Tolminke in Zadlaščice na nadmorski višini 180 metrov je lahko tudi zdravilo za noge, otekle zaradi vročine in hoje. Najine sva pomočili v Zadlaščico ter se prepričali, da je še hladnejša od Soče na tolminski plaži. Kljub temu ni bilo malo pogumnežev, predvsem tujcev, ki so se v kateri od obeh rek kar okopali. Šumenje bistre vode in razgled na zelenje, kamor seže oko, prikličeta nebeško milino, popoln obliž za dušo, ki si želi oddiha od mestne zatohlosti in gneče na betonu.

Brezplačni prevozi še nekaj dni

Za vse, ki se nameravate kmalu odpraviti do Tolminskih korit, bo koristna informacija, da je parkirišče v njihovi neposredni bližini, ki je plačljivo – za tri ure je treba odšteti sedem evrov –, zaradi povečanega obiska hitro zasedeno. Prav zato so uredili brezplačno parkiranje nasproti športnega parka Brajda. Vse do 18. avgusta je od tam vsak dan med 10. in 16. uro organiziran brezplačen avtobusni prevoz. Sicer pa se lahko do cilja sprehodite tudi peš po pločniku do vasi Zatolmin in nato sledite tablam za Tolminska korita, za kar boste potrebovali približno 15 minut.