KOTOR 

Srednjeveško obmorsko črnogorsko mesto je čudovito iz vsakega kotička, je »za dol past«, so odločili pri vodilnem svetovnem popotniškem vodniku in pozvali: »Pohitite, dokler ga povsem ne preplavijo turisti s križark velikank.« In kaj je tam takega, kar je treba videti? Biti v Kotorju pomeni enostavno prepustiti se živahnemu utripu starega mesta z značilno beneško arhitekturo, se po domiselno speljanih ulicah in trgih – zanimivo je, da so poimenovani po tem, za katere namene so jih nekdaj uporabljali, denimo trg orožja ali moke – sprehoditi od pristanišča v zalivu Boke Kotorske, ki ga pogosto imenujejo najjužnejši fjord v Evropi, do pobočja hriba, prek katerega se pne impresivno mestno obzidje. Vse informacije ima tamkajšnja turistična organizacija na www.tokotor.me


TRANSILVANIJA 

Skrivnostna pokrajina, ki zavzema zahodni in osrednji del Romunije, v nedrje ne vabi zgolj zaradi vampirske slave, Karpati ponujajo obilje možnosti za jamarstvo, pohodništvo in smučanje. Mondena smučarska središča ne ležijo v zakotju, a zato niso nič manj očarljiva. Najbolj znana so v okolici Brasova. Utrjeno nemško citadelo imenujejo vrata Transilvanije, ponaša se s črno cerkvijo (največjo gotsko v Romuniji) in najožjo ulico v Evropi. Blišč preteklih dni je čutiti tudi v zdraviliškem mestu Sinaia; impresiven je barvit dvorec prvega romunskega kralja – Peleš. Si kljub vsemu želite majčkeno podoživeti mit o grofu Drakuli? Sighisoare je za mnoge najbolj romantično romunsko mesto, v njem gnezdi rojstna hiša Vlada Tepeša – transilvanskega grofa Drakule.


BOCVANA 

Eksotična celinska država v južni Afriki velja za eno varnejših in miroljubnejših območij Afrike. S skoraj tretjinskim svetovnim deležem je med največjimi izvoznicami diamantov; zaklad je pod tlemi puščave Kalahari, ki prekriva večino ozemlja. Zaradi redke poseljenosti in neokrnjenih naravnih lepot si ekskluzivni turistični cilj zasluži pozornost, čeprav je, denimo, puščavski safari razmeroma velik finančni zalogaj. Pri prečkanju Kalaharija bodo fotografski objektivi ujeli znamenite surikate, precej utegne vzradostiti srečanje z ljudstvom San. Sicer jih bolj poznamo kot Bušmane, živi jih samo še nekaj tisoč. Čudoviti narodni parki in slana jezera so enkraten poligon za opazovanje divjega živalstva in rastja; krasni so mogočni baobabi. Raziskovanje delte Okavango – reka s pritoki sestavlja četrto največje rečno omrežje v Afriki – s tradicionalnimi drevaki, t. i. mokoro, je vznemirljivo doživetje brez primere.