Že sloviti irski pisatelj in nobelovec George Bernard Shaw je dejal, da so človeška bitja edine živali, ki se jih popolnoma in dosledno boji. Verjetno je fraza »ta človek je navadna žival« z izrazito negativno konotacijo ena najbolj krivičnih primerjav v zgodovini živih bitij. Prav zato velja pobrskati po svoji notranjosti in v sebi najti najboljše, kar se plemenito živalskega skriva v nas, in morda bomo šele takrat začutili, kaj pravzaprav pomeni biti človek. V nikoli končanem procesu klesanja osebe v odgovorno, ljubeče in hkrati žlahtno divje samostojno bitje si lahko pomagamo s posebnimi poletnimi pohodi na trojico gora, kot so Konj, Krokar in Pasja ravan. Osnovne podatke o njih smo našli na spletni strani www.hribi.net.

Konj (1803 m), Kamniško-Savinjske Alpe

Pohod lahko med drugim začnemo z izhodiščem na Kraljevem hribu. Do vrha Konja bomo prišli v treh urah in pol. Le približno uro in pol pa potrebujemo, če začnemo na Planini Dol.

Simbolični pomen konja v duhovnosti: sposobnost spreminjanja vsega v življenju, kar ni ustrezno; osvobajanje od omejitev, ki so nam jih na poti do občutka svobode in moči postavili drugi ali sami; uspeh je posledica sočutja, ljubeznivosti, intuicije, bojevitosti in negovanja lastnih talentov.

(Foto: Shutterstock)

Krokar (1122 m), Goriško, Notranjsko in Snežniško gorovje

Goro najdemo v osrčju istoimenskega pragozda. Z vrha, ki se prepadno spušča proti dolini reke Kolpe, se nam odpre čudovit razgled na hribovje.

Simbolični pomen krokarja v duhovnosti: ključ do napredka je v globoki preobrazbi; treba je biti pozoren na sporočila, ki prihajajo iz okolja; krokarjevo simbolično povezavo s smrtjo in podzemljem je treba razumeti v prenesenem pomenu kot slovo od odvečnih misli, predmetov in negativnih odnosov.

Pasja ravan (1020 m), Polhograjsko hribovje

Drugi najvišji vrh v Polhograjskem hribovju je bil še pred nekaj desetletji njihov kralj. Približno deset metrov višine mu je v drugi polovici 70. let 20. stoletja odbila jugoslovanska vojska.

Simbolični pomen psa v duhovnosti: vrata do sreče odpira brezpogojna ljubezen; krepitev zavedanja o posledicah dejanj, svojih in drugih na krdelo in skupnost; spodbujanje lojalnosti, zvestobe, zanesljivosti, predanosti in povečana sposobnost prepoznavanja tega, kdaj je treba zalajati in kdaj ugrizniti, da bi se zaščitili pred zlom.