Zbor dunajskih dečkov s svojo 500-letno zborovsko in izobraževalno tradicijo sestavlja okoli sto pevcev, starih od deset do štirinajst let, ki so razdeljeni v štiri skupine. Temelje je leta 1498 položil cesar Maksimilijan I., njegov prvi zborovodja pa je bil Ljubljančan Jurij Slatkonja, kasnejši prvi dunajski škof. V deških letih so v zboru peli tudi Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Anton Bruckner in Jakob Petelin Gallus, še danes pa člani zbora prebivajo v internatu na Dunaju, kjer je poskrbljeno za njihovo šolanje in kasnejše izobraževanje.  

Zbor dunajski dečkov je uvrščen tudi na seznam Unescove kulturne dediščine, vsako leto pa dečki nastopijo na približno tristo koncertih pred skoraj polmilijonskim občinstvom v Evropi, Aziji in obeh Amerikah. To poletje smo jim imeli priložnost v živo prisluhniti tudi v Sloveniji. Na enem izmed vrhuncev 69. Ljubljana Festivala so poskrbeli za resnično nepozaben večer, katerega častna pokroviteljica je bila veleposlanica Republika Avstrije nj. ekselenca gospa mag. iur. Elisabeth Ellison-Kramer. 

Pester program pod taktirko zborovodje Oliverja Stecha je navdušil do zadnjega sedeža zapolnjen avditorij. V prvem delu koncerta smo slišali arije, tehtna zborovska dela in umetelne pesmi iz ciklov najpomembnejših avstrijskih in nemških skladateljev klasicizma in romantike z rahlim odklonom v italijanski belkanto, v drugem delu pa se je programska os zasukala tudi v druga glasbena izročila, od pesmi v japonščini do tistih v maorskem jeziku, ter v bolj sproščene, a nič manj zahtevne žanre, kot so priredbe zvočno uspešnih polk skladateljev družine Strauss. 

Zbor dunajskih dečkov je do leta 1918 pel izključno za cesarski dvor, na mašah, ob zasebnih priložnostih ter na državnih prireditvah. Zanje so delali številni glasbeniki, kot so Heinrich Isaac, Johann Joseph Fux, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonio Salieri, Anton Bruckner, Jakob Petelin Gallus in Franz Schubert. Danes repertoar zbora vsebuje izjemno širok razpon glasbe, od srednjeveške do sodobne in eksperimentalne, še danes pa skupaj s člani Dunajskih filharmonikov in zborom Dunajske državne opere ohranjajo pol tisočletja staro tradicijo dvornih glasbenikov ter izvajajo glasbo za nedeljsko mašo v Dunajski dvorni kapeli.