Vso noč je mati objemala Sofijo. Proti jutru je zaspala. Ko se je zbudila, je bil zunaj zlat dan. 

Vsi so verjeli, da je prav juha ozdravila Sofijo. 

Po nekaj dneh je Sofija zapustila internat. V Zidanem Mostu ni jokala, ker se sploh zbudila ni. 

Oče jo je z najboljšim vozom spravil s postaje domov. Do konca šolskega leta je pole­žavala. 

Ker v Ljubljani ni bilo gimnazije za dekleta, licej pa Sofije ni hotel sprejeti v drugi razred, Sofija ni postala prava dama. Na to jo je vse življenje opominjala luknja v rebrih. 

Jelica se je res poročila s profesorjem in Sofija je bila njena priča. Ob ločitvi ji je skuhala čudežno juho. Kasneje je postala prava dama. Iz Irana je poročala za svetovne medije. Ko je Reza Pahlavi zapustil Sorayo, je nesrečni ženi posredovala recept za čudežno juho. 

Mati prednica je delala dame, dokler je šlo. O čudežni juhi ni razmišljala, ker je večno življenje tako ali tako vedno pri roki. 

Sara in vse druge Židinje so umrle v koncentracijskih taboriščih. Niso jih rešile zlate zapestnice, ne guvernante, ne avtomobili. Zanje ni bilo čudežne juhe in Sofijo je to resnično žalostilo. V njihov spomin je vedno nosila prvovrstne čevlje. 

Eržebet je dobila svojega oskrbnika, čeprav je morala pobegniti z njim. Izkazalo se je, da je raje od nje imel konje in karte, zato je od njega pobegnila nazaj k očetu, samo ob dukate in čast je bila. Ampak ne za dolgo. Šla je v Ameriko in je Sofiji pošiljala zelene bankovce, zavite v staniol, da jih komunisti ne bi odkrili. Kolikor je bilo Sofiji znano, je bila take narave, da nikoli ni potrebovala čudežnega recepta. Nikoli več se nista videli. 

Ko se je Sofija poročila, je pametni zdravnik s svojo ženo velikokrat prišel na počitnice. S Sofijinim možem je igral karte, njenim otrokom in vnukom pa je v zvezdnih poletnih nočeh skozi teleskop kazal vesolje. Ko je nazadnje prišel sam, mu je Sofija skuhala čudežno juho, potem ga ni bilo nikoli več. 

Mater je Bog uslišal. Vsi bratje in sestre so umrli pred Sofijo. Največ jih je vzela tuberkuloza. Čudežna juha proti bacilom ni mogla prav pomagati, pa še tista molitev je bila vmes. 

Sofija leži kot takrat, mati in oče sta z njo, recepta za čudežno juho pa se ne spomni nihče izmed njih. Pa kaj zato, tam, kjer so, čudežnih juh sploh ne potrebujejo.


*Z zgodbo Čudežna juha je na desetem Oninem natečaju leta 2006 zmagala avtorica Mirana Likar Bajželj. Rdeča nit natečaja je bila Moj skrivni recept.

Jutri ne zamudite nove zmagovalke z naslovom Vrba žalujka.