Nina Glamuzina Krajnc je po študiju na visoki šoli za kozmetiko spoznala, da je znanje o negi kože izjemno pomanjkljivo, zato je preučila znanstveno literaturo. Svoja spoznanja zdaj predaja na akademiji Aikon in skrbi za formulacije izdelkov, ki kožo ne le negujejo, temveč tudi ustrezno preoblikujejo. Da bi se ljudje bolj zavedali nevarnosti sončnih žarkov na kožo, je letos dala pobudo za vzpostavitev referenčnih točk za svetovanje, tako imenovanih varnih sončnih točk. 

Foto: osebni arhiv

Je sonce naš prijatelj ali sovražnik?

Tu ni enoznačnega odgovora. V resnici je oboje. Koža je plašč našega telesa. Zgrajena je iz proteinov in lipidov. Sevanje sonca proteine in lipide oksidira in s tem nastajajo poškodbe na koži. Tudi olivnega olja ne puščamo na soncu, ker postane žarko in neuporabno zaradi oksidacije. Zato je priporočljivo, da vsakodnevno ščitimo kožo pred oksidacijskimi poškodbami. To je pomembno tako za njeno zdravje kot mladosten videz. Pa vendar sonce ni samo slabo. Pozitivne učinke ima na srčno-žilni sistem, pod njegovim vplivom se sintetizira vitamin D, ki je ključen za delovanje imunskega sistema pa tudi pozitivno razpoloženje. Vendar je za pozitivne učinke dovolj že nekajminutna izpostavitev, do deset minut. Varna daljša izpostavitev in sončenje pa ne obstajata! 

Pred desetletji še ni bilo na voljo toliko znanstvenih dognanj. Zdaj zelo dobro vemo, da je sevanje sonca za kožo škodljivo. Prav tako so nadvse škodljivi solariji.  

Omenjate vitamin D, ki je bil med korono še bolj izpostavljen zaradi koristnosti. Ali to pomeni, da moramo vsak dan vsaj malo na sonce brez zaščite?

Priporočljivo je, da smo vsak dan vsaj malo na soncu, a ne brez zaščite. Številne študije dokazujejo, da uporaba izdelkov za zaščito pred soncem ne ovira sinteze vitamina D. Hkrati pa se lahko pomanjkanje tega vitamina pojavi kljub zadostni izpostavljenosti soncu, zato je priporočeno vsakodnevno dodajanje, še posebej otrokom in starejšim. 

Foto: Verona Studio

Najbrž se strinjate, da je sonce vse močnejše?

Res je, sevanje sonca je zaradi tanjšanja ozonske plasti vse močnejše. Ozonska plast absorbira skoraj v celoti kratkovalovne žarke, ki so za človeka najnevarnejši. Pred desetletji še ni bilo na voljo toliko znanstvenih dognanj. Zdaj zelo dobro vemo, da je sevanje sonca za kožo škodljivo. Prav tako so nadvse škodljivi solariji. 

V Sloveniji je nastala v uporabi zaščitnih izdelkov cela zmešnjava. Uporabniki zamenjujejo pomen in uporabo sončnih izdelkov in negovalnih izdelkov z dodano zaščito pred sevanjem sonca. 

Kdaj smo lahko zunaj brez zaščite?

Nikoli. Odvisno je samo, po kateri posežemo. Ko govorimo o zaščiti s kozmetičnimi izdelki, obstajata dve kategoriji: negovalni izdelki z dodano zaščito pred sevanjem sonca za vsakodnevno uporabo in izdelki za sončenje. Za vsakodnevno nego kože, ko smo v službi in hitimo po opravkih ter nismo dlje izpostavljeni sevanju sonca, zadostuje uporaba negovalnih izdelkov z dodano zaščito ZF 15–30, odvisno od fototipa in stanja kože. Kadar smo dlje izpostavljeni sevanju sonca (morje, gore, vrtnarjenje, rekreacija zunaj), se priporoča uporaba izdelkov za sončenje ZF 30–50+, odvisno od fototipa kože. V Sloveniji je nastala v uporabi zaščitnih izdelkov cela zmešnjava. Uporabniki zamenjujejo pomen in uporabo sončnih izdelkov in negovalnih izdelkov z dodano zaščito pred sevanjem sonca. 


Kako naj torej izberemo najboljšo zaščito zase?

Pri izbiri zaščitnega izdelka moramo biti pozorni na njegovo potencialno alergenost. Za zaščitni izdelek pred sevanjem sonca je priporočljivo izbrati idealni zaščitni izdelek, kot ga določajo zadnje znanstvene smernice. Ta pa je nealergen in nekomedogen (ne maši por). Vsebuje nealergene UV-filtre, od tega vsaj en širokospektralni UV-filter, ter filtre, ki zastirajo preostali del sevanja sonca – vidni del svetlobe in infrardeče sevanje A. Ima dodane antioksidante in encime, ki popravijo že nastale fotopoškodbe na koži. Zaščitni izdelek naj bo prilagojen tipu in stanju kože ter življenjskem slogu.

Letos ste, da bi bili prebivalci Slovenije v poplavi informacij ustrezno ozaveščeni in usmerjeni v učinkovito in individualno prilagojeno zaščito pred soncem, v vaši akademiji Aikon dali pobudo za vzpostavitev referenčnih točk za svetovanje. Kje so te varne sončne točke?

Varna sončna točka ali safe sun spot je prostor, kjer lahko posamezniki dobijo objektivne informacije o celostni zaščiti pred škodljivimi vplivi sonca, ne glede na trenutne trende in modne muhe. Status varne sončne točke lahko pridobi kozmetični salon, lekarna, dermatološka klinika, drogerija ali posameznik, ki usvojijo certificirano posodobljeno znanje o vplivih sevanja sonca na kožo, fotobiologiji, fotofiziki, fotokemiji in kozmetologiji ter se seznanijo z zadnjimi dognanji in znanstvenimi smernicami celostne zaščite pred sevanjem sonca. Eden od pogojev za vpis v register varnih sončnih točk in hkrati zagotovilo javnosti, da so točke referenčne in posredujejo najnovejše informacije ter tako poglavitno vplivajo na zmanjšanje škodljivih vplivov sevanja sonca v populaciji, je tudi to, da znanje periodično obnavljajo. Takšnih neodvisnih točk je trenutno na različnih koncih v Sloveniji 14. 

Foto: SNeG17/Shutterstock

V zadnjem času se veliko poudarja tudi škodljivost zaščitnih faktorjev (ZF) oziroma SPF (sun protection factor, ki meri sposobnost izdelka, da ščiti pred UVB-žarki) za planet. Ali lahko imamo zaščito, ki bo dobra za nas in ne bo onesnaževala voda in planeta?

Nekateri UV-filtri močno obremenjujejo naravo, a obstajajo tudi neškodljivi, ki so do nje prijazni. V zadnjih letih se čedalje več raziskav usmerja v preučevanje povsem naravnih alternativ UV-filtrom, kot so arabski bombaž ter mikosporini, ki jim v fotodermatologiji napovedujejo globalni potencial v boju proti škodljivim posledicam sevanja sonca na koži. Odlične alternative obstajajo že zdaj, vendar zaradi višje cene na trgu niso širše zastopane. 


Vaša kozmetika Aikon je nazadnje ponudila dnevno kremo, ki ima tudi posebno zaščito.

Krema Homeostasis Complex SPF 25 je plod enoinpolletnega razvoja Aikonove strokovne ekipe. Nastala je na osnovi več kot 10.000 dermadiagnostičnih meritev kože. Na izdelek smo zelo ponosni, saj je prvi na slovenskem trgu, ki ustreza znanstvenim smernicam idealnega zaščitnega izdelka, in eden redkih v svetovnem merilu. Je nealergen in nekomedogen, vsebuje nealergene UV-filtre ter dodatno ščiti v UVA-, HEV- in IRA-spektru sevanja, kjer nastajajo alergije in hiperpigmentacije, saj je pri vsakodnevnih opravilih koža izpostavljena ravno tem delom svetlobe. Vsebuje kar dva širokospektralna UV-filtra in je prava »bombica« super antioksidantov, ki nevtralizirajo širok nabor koži škodljivih prostih radikalov. Pika na i so encimi, ki zaznajo in odpravijo že nastale poškodbe zaradi sevanja sonca na celični ravni. Homeostasis kompleks ščiti na primarni ravni z UV-filtri, na sekundarni ravni s HEV-, IRA-filtri in širokospektralnimi antioksidanti ter vsebuje podaljšano zaščito z delovanjem omenjenih encimov. Zasnovan je trajnostno z ekocertificiranimi sestavinami in UV-filtri, ki ne obremenjujejo okolja. 

Kmalu bomo ponudili tudi nealergen izdelek za sončenje v družinskem pakiranju. Navdih zanj je najin desetletni sin Boris, ki ima alergijo na sevanje sonca. Tega razvojnega projekta se še posebej veselim, saj bom obenem pomagala svojemu sinu in, upam, končala dolgoletno neuspešno kalvarijo iskanja ustreznega izdelka zanj.  

Krema je namenjena vsakodnevni uporabi. Ali jo lahko imamo tudi za plažo?

Homeostasis Complex SPF 25 je negovalni izdelek z dodano zaščito proti sevanju sonca, namenjen vsakodnevni uporabi. Za plažo ni primeren, ker ni izdelek za sončenje. Vendar se mu bo kmalu pridružil nealergen izdelek za sončenje v družinskem pakiranju. Navdih zanj je najin desetletni sin Boris, ki ima alergijo na sevanje sonca. Zasnovan je tako, da ima poudarjeno zaščito na delu sevanja sonca, ki sproža nastanek alergij. Tega razvojnega projekta se še posebej veselim, saj bom obenem pomagala svojemu sinu in, upam, končala dolgoletno neuspešno kalvarijo iskanja ustreznega izdelka zanj.