Tujkam je že vnaprej, vsaj na prvi pogled, marsikaj ‘oproščeno’. Nihče jih ne bo odkrito sodil, če občasno kadijo, pijejo alkohol, oblečejo bikinke, so v partnerskem odnosu brez poroke, se odkrito predajajo plesu in podobno. Tako kot se tujke in tujci trudijo spoštovati in prilagoditi drugačni kulturi, tudi Egipčani poskušajo tolerirati, včasih celo posnemati, naš način življenja oziroma bolj predstave o našem načinu življenja, ki so v večini zelo poenostavljene in prevzete predvsem po hollywoodskih filmih.

Imenitni tujci 

Biti tujec in še prav posebej tujka v Kairu, je lahko zelo čudna stvar. Nenehno se srečuješ s pozitivnimi in negativnimi predsodki. Po eni strani so Egipčani nad tujci neizmerno navdušeni in jih, dostikrat brez utemeljenega razloga, kujejo v zvezde. Že golo dejstvo da prihajaš od nekod drugod, je več kot dovolj, da te vsaj na prvi vtis uvrstijo med imenitneže. Zelo pogosto se zgodi, da te sredi ulice ustavi skupina šolark, ki te vzhičeno želijo fotografirati. Potem prosijo še za skupinsko poziranje s teboj, nato pa še obvezen selfie z vsako izmed njih. Njihovi neizmerni prijaznosti navkljub pa tujce pogosto sprejemajo zelo pazljivo.

Si vohunka?

Vedno obstaja sum, da si morebiti vohun ali vohunka. O političnih zadevah z menoj, vsaj na začetku, nihče ni želel razpravljati. Če me je kaj zanimalo v zvezi z egiptovsko politično situacijo, je mojim novim znancem vedno uspelo speljati pogovor v drugo smer. Potrebovala sem več kot pol leta, preden je moj krog ljudi začel z mano odkrito govoriti o tovrstnih zadevah. Zelo pa so bili sumničavi tudi do mojih tujih prijateljev. Če sem omenjala znance iz tujine, sem egipčanskim prijateljem najprej morala poročati, s čim se ti ukvarjajo. Ne glede na odgovor, so me vedno znova vprašali, ali sem prepričana o njihovi identiteti. 

Od statusnega simbola do lahkoživke

Svobodomiselni Egipčani tujce jemljejo kot neke vrste statusni simbol. Po tradiciji velja, da če si z nekom zaročen, kar je na nek način podobno romantičnemu odnosu med fantom in dekletom, ženska v partnerjevi prisotnosti ne sme zapraviti niti centa. Iz tega sledi, da mora biti moški zelo premožen, da si lahko privošči razmerje s tujko. Resnici na ljubo pa je pogosto tuj potni list tudi bleščeče prevozno sredstvo v boljše življenje. Tradicionalisti so v Egiptu nasprotnega mnenja. Tujke so zanje 'neprave' ženske, označene za lahkoživke, ki jih ni vredno poročiti, saj je njihova 'vrednost' že izgubljena. ‘Prava’, dostojna ženska do poroke ostane devica. Za tradicionaliste je tujka tako priročna le za pridobivanje izkušenj. Tistih pač, za katere bi se morali z Egipčanko poročiti. 

Bogati tujci

Še eden izmed pozitivnih predsodkov je, da smo v egipčanskih očeh vsi tujci brez izjeme neizmerno bogati. Četudi te po videzu lahko zamenjajo za domačinko, se v trenutku, ko spregovoriš in zaslišijo tvoj naglas, odnos domačinov do tebe vidno spremeni. To je še posebej opazno pri taksistih. Četudi jim poveš, da živiš v Egiptu že leta in prejemaš egipčansko plačo, ti poskušajo zaračunati vožnjo po dvojni, celo trojni ceni. Ker se takšne oderuške vožnje navadno končajo s prepiri, je uporaba metroja bistveno enostavnejša. 


V nadaljevanju jutri preberite o položaju ženske v egiptovski kulturi.