Slovenski filmski center (SFC), Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije in filmski ustvarjalci si v minulih letih prizadevajo za hitrejšo, boljšo in učinkovitejšo dostopnost starejših filmov, ki so v izvirni obliki (pretežno na 35-milimetrskem filmskem traku), širši javnosti težko dostopni. Gre za filme, ki predstavljajo nacionalno kulturno dediščino in za svoj dolgoročnejši obstoj kot tudi dostopnost potrebujejo prenos na digitalni medij, pogosto pa tudi strokovno restavracijo. V luči tega SFC in Slovenski filmski arhiv skladno z razpoložljivimi sredstvi pristopata k digitalizaciji in restavraciji filmskih del. V prenovljeni podobi bo tako zaživel tudi Bevčev film To so gadi, ki je bil v ljubljanskem kinu Union premierno prikazan 23. decembra 1977. Film se je slabih 15 let ponašal tudi z rekordom, da si ga je samo v ljubljanskih kinih ogledalo okoli 112.000 gledalcev, po Sloveniji pa okoli 280.000 gledalcev. Protagonista filma sta večkrat nagrajena igralca Boris Cavazza in Milada Kalezić, eden najbolj prepoznavnih citatov filma pa je: »Jok brate, odpade!« Film sicer pripoveduje o vdovcu Štebetu, ki je po poklicu voznik in ima pet sinov. Gospodinji jim Rozi. Fantje s svojimi šalami in deškimi nagajivostmi spravljajo v obup vso malomeščansko sosesko. Zato jih zmerjajo z »gadi«. Rozi kar naprej grozi, da jih bo zapustila in tudi končno odide na Dolenjsko. Ko Rozi odide, jo obišče nečakinja Meri, ki se v hišo celo vseli. Meri ne more nadomestiti Rozinih gospodinjskih sposobnosti, zanjo se začne zanimati Štebetov prijatelj Tone. Toda Meri je vse manj doma, o tem pa Tone nič ne ve. Štebetovi vse bolj pogrešajo Rozi. Tone Rozi pozna in uredi, da se vrne. Vsi so presrečni in tudi Meri razkrije svoja »skrivna pota«: hodila je v šolo in postala voznica mestnega avtobusa, so vsebino filma povzeli na SFC.Nocojšnje projekcije, ki sodi med dogodke v sklopu Evropskega leta kulturne dediščine, se bodo udeležili tudi nekateri ustvarjalci - direktor fotografije Ivan Marinček, montažerka Darinka Peršin Andromako ter igralci Andrej Kurent, Manca Košir, Matjaž Turk, Radko Polič, Sandi Pavlin in Stannia Boninsegna. Pri filmu, ki je nastal v produkciji Viba filma, so sicer med drugimi sodelovali še scenograf Niko Matul, kostumografka Alenka Bartl in avtor glasbe Janez Gregorc, v njem pa so nastopili tudi Demeter Bitenc, Mila Kačič, Bert Sotlar, Dare Valič in Iva Zupančič. 


Digitalizirano in restavrirano verzijo filma To so gadi si bo v februarju mogoče ogledati tudi v nekaj kinih Art kino mreže Slovenije   
14. februar v Kulturnem domu Krško 
15. februar v Art kinu Odeon v Izoli 
18. februarja v Filmskem gledališču v Idriji
21. februarja v Mestnem Kinu Ptuj
23. februarja v Kinu Šmarje in v Kinu Pivka


SFC je z namenom povečanja dostopnosti starejših filmov lani začel tudi z izdajanjem restavriranih del v formatu Blu-ray v zbirki SI-FI Klasika. Poleg Doline miru v režiji Franceta Štiglica (1956) so izdali restavrirani film Sedmina (1969) režiserja Matjaža Klopčiča. Letos načrtujejo zbirko obogatiti s filmom To so gadi, ki mu bo ob 70-letnici nastanka sledil prvi slovenski celovečerni zvočni film Na svoji zemlji (1948) v režiji Štiglica.