Težave, ki jih navadno pripisujemo želodcu, so lahko posledica refluksne bolezni, pri kateri se želodčna ali dvanajstnikova oziroma obojna vsebina pretaka nazaj v požiralnik. Občasni refluks se normalno zgodi zdravim ljudem in ne povzroča posebnih sitnosti, približno vsak četrti ima refluksne težave enkrat na teden ali enkrat na mesec, malo manj kot deset odstotkov ljudi pa ima vsakodnevne težave s preveč želodčne kisline in refluksom. 


Refluksna bolezen požiralnika

Najpomembnejši dejavnik, ki škodljivo vpliva na sluznico požiralnika, je želodčna kislina. Njeno čezmerno izločanje in pretakanje s primesjo preostale želodčne vsebine nazaj v požiralnik lahko povzroči vnetje sluznice. Bolezen, ki se razvije, imenujemo gastroezofagalna refluksna bolezen (GERB), pri kateri je prizadet požiralnik. Značilna simptoma sta pekoča zgaga in nehoteno vračanje zaužite tekočine v žrelo ali usta. Bolezen se lahko kaže tudi v drugih neprijetnih znakih, kot so pekoč občutek v zgornjem delu trebuha, bolečina v žlički za prsnico, spahovanje v predelu žrela, obložen ali pekoč jezik in dražeč kašelj, hripavost, težave pri požiranju. 


Preučite svoje prehranjevalne navade 

Če se težave stopnjujejo, obiščimo zdravnika, v pomoč so zdravila za zaviranje izločanja želodčne kisline ali njeno nevtraliziranje. Za omilitev simptomov je treba poskrbeti za zdravo in uravnoteženo prehrano. Dobro je vedeti, da mastna, sladka in začinjena hrana pospešuje izločanje želodčne kisline, tudi poznim večernim obrokom se je smiselno ogibati, saj vsebina iz želodca potem dolgo deluje na sluznico požiralnika, žrela in grla. 

Kot že zapisano, kratkotrajne prebavne težave običajno minejo brez večjih zapletov. Popijmo kozarec vode, ki smo ji dodali žlico limoninega soka, kar navadno spodbudi delovanje prebavnih encimov. Prebavljanje lajšata tudi riž in ječmen. 

Morda vas zanima še --> Vse o črni redkvi in njenih zdravilnih učinkih