Irena Yebuah Tiran, mezzosopranistka 

Foto: osebni arhiv

»Načeloma skrbim za redno gibanje predvsem v naravi, tečem vsaj tri- do štirikrat tedensko. Med spomladansko karanteno sem začela s prijateljicami telovaditi na daljavo. Z možem se trudiva, da kuhava uravnoteženo hrano iz sestavin lokalnih pridelovalcev, če se le da. Z duševnim zdravjem imam zadnjega pol leta precej več težav. Rešujejo me moja družina, ljubi prijatelji in knjige. Ker sem kot pevka zelo odvisna od svojega glasu, sem se precej izmojstrila v njegovem negovanju. Proti refluksu, ki slabo vpliva na glas, se borim z jutranjim kozarcem mlačne limonade na tešče. Če sem hripava, grgram žajbljev čaj in pijem sirup iz črne redkve, ki ji izdolbem sredico in dam vanjo med. To pustim dan ali dva, da se nateče sirup. Za slabo počutje pa zvočnike na glas in dobro glasbo v predvajalnik.«

Nuška Drašček, pevka 

Foto: Nataša Kralj

»Trenutno je moje psihično počutje malo slabše – celotno dogajanje in vse, kar potegne za sabo, na človeka seveda vplivata, tako da se trudim vsak dan kaj ustvarjati in razmišljati pozitivno. Vsa preventiva je načeloma takšna kot ponavadi: veliko tekočine, vitamini, počitek in hoja – z dodatkom mask in povečanega razkuževanja. Smo pa vsi zdravi. Najbolje je delovati preventivno: z nekaj vitaminskimi dodatki, eteričnimi olji, grgranjem žajblja za grlo, dovolj spanja. Sicer se pa takoj, ko začutim, da se me nekaj loteva, ustavim in 'odležim'. Tako vse hitreje mine.«

Alenka Kesar, publicistka in pripovedovalka zgodb v marketinški agenciji Adrema 

Foto: Dejan Javornik

»Nikoli nisem ravno pokala od zdravja. Moje telo je od nekdaj občutljivo, nanj najbolj vpliva moje čustveno počutje. Če sem utrujena, neprespana in žalostna, se mi hitro oglasijo migrena, bolečine v križu ali težave z želodcem. Veliko psihosomatskih bolezni sem si nabrala v preteklih letih, ki so bila zasuta s stresom in tudi žalovanjem. Najbolje in najlažje se sproščam s peko – to je moja joga. Skrbim za redne obroke, ki so v zadnjih mesecih izključno doma skuhani, in za dobro počutje srca. To mi prinaša največjo odpornost. Podedovala sem mamino znanje o zeliščih. Doma redno pijemo čaj iz bezga, lipe in mete, ki ga pripravim z medom in limono ali sladkorjem. Mami je bila prepričana, da ob slabšem počutju prija sladkan čaj, ki dvigne energijo. Če koga boli grlo, grgra žajbelj, če kdo kašlja, skuham karamelno mleko, v katero dodam žajbelj in zavrem. Pri prehladih inhaliramo eterična olja, na prsi pa vtiramo mazilo, ki lepo diši. Najbolj pa prisegam na spanje in dobro hrano. Oboje dela čudeže. Od marca poleg naravnih metod uživamo vitamina D3 in C. Oba vsako jutro čakata moje družinske člane pri zajtrku, da ne bi pozabili. Vsakega pa čaka tudi moj objem.«