Sladkorna bolezen tipa 2  je najpogostejša vrsta diabetesa. Pri njej trebušna slinavka ne izdeluje dovolj inzulina, hkrati pa ga telo ne uporablja učinkovito. Pogostejša je pri ljudeh, ki jo imajo v družini. Lahko je posledica čezmerne telesne teže in nezadostne telesne dejavnosti in se po navadi pojavi pri odraslih, vendar pa jo v zadnjih letih ugotavljajo tudi pri čedalje več otrocih in mladostnikih. 

Čeprav se sladkorna bolezen tipa 2 običajno pojavi pri starejših ljudeh, obstajajo zgodnji znaki dovzetnosti. Opazimo jih lahko celo 50 let pred postavitvijo diagnoze. Če jih poznamo, lahko ukrepamo veliko prej, morda celo ustavimo razvoj bolezni. 

Zgodnji znaki dovzetnosti

V uvodu omenjena raziskava se je osredotočila na učinke genetske ocene tveganja za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 pri odraslih na podlagi presnovnih rezultatov, dobljenih iz vzorcev krvi sodelujočih v študiji Otroci devetdesetih, študiji, ki jo je Univerza v Bristolu, kot pove že ime raziskave, začela na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Takrat so bili današnji odrasli stari osem, 16, 18 in 25 let, v njej pa je sodelovalo kar 4000 posameznikov. 

Pri nekaterih otrocih v študiji se je začela zmanjševati količina holesterola HDL in zviševati količina holesterola LDL že pri osmih leti. Foto: BONNINSTUDIO/Shutterstock

Raziskovalci so genetske informacije združili s pristopom, ki se imenuje metabolomika – merjenje zelo majhnih molekul v vzorcu krvi, da bi skušali razkriti vedenja, specifična za zgodnje faze razvoja sladkorne bolezni tipa 2. Eden od vodilnih raziskovalcev, dr. Joshua Bell, je povedal: »Vedeli smo, da se sladkorna bolezen ne razvije čez noč. Ni pa nam bilo jasno, kako zgodaj se začnejo kazati prvi znaki prihajajoče bolezni in kakšni so. Z njimi smo se začeli ukvarjati tako, da smo pogledali k učinkom genetske nagnjenosti k sladkorni bolezni tipa 2 v odraslosti na podlagi vseživljenjskih meritev presnove. To brez študije Otroci devetdesetih ne bi bilo mogoče.« Čeprav se sladkorna bolezen tipa 2 običajno pojavi pri starejših ljudeh, obstajajo zgodnji znaki dovzetnosti. Opazimo jih lahko celo 50 let pred postavitvijo diagnoze. Če jih poznamo, lahko ukrepamo veliko prej, morda celo ustavimo razvoj bolezni. 


Vpliv na nastanek srčnih obolenj

Študija je bila narejena med mladimi, ki niso imeli sladkorne bolezni niti drugih kroničnih bolezni. Izbrali so jih, da bi ugotovili, kako zgodaj v življenju učinki dovzetnosti za sladkorno bolezen tipa 2 postanejo vidni. Opazili so, da se je pri nekaterih otrocih začela zmanjševati količina holesterola HDL in zviševati količina holesterola LDL že pri osmih letih; opazili so povečanje vnetij in aminokislin pri 16- in 18-letnikih. Razlike so se sčasoma povečevale. 

Dr. Bell: »Govorimo o učinkih dovzetnosti, ne o klinični bolezni. To ne pomeni, da so imeli mladi tako imenovani odrasli diabetes; le da je mogoče že zgodaj opaziti subtilne razlike v presnovi mladih, ki kasneje pripeljejo do razvoja sladkorne bolezni tipa 2.« 

Spoznanja pomagajo razkriti biologijo razvoja diabetesa in ugotoviti, na katere značilnosti poteka bolezni je mogoče biti pozoren, dolgo preden jo je sploh mogoče diagnosticirati. To je zelo pomembno, saj vemo, da škodljivi učinki neurejene ravni glukoze v krvi vplivajo na nastanek srčnih obolenj, in to ne samo pri tistih, ki že imajo postavljeno diagnozo sladkorne bolezen, ampak v določeni meri tudi pri drugih.