Okvarjeno zaznavanje je pogosto povezano s katero od nevroloških bolezni, demenco, Parkinsonovo boleznijo in multiplo sklerozo.

Izsledki raziskave, ki jo je objavila ameriška revija The Lancet, kažejo, da imajo tisti, ki živijo v radiju 50 metrov ob prometnicah, večje tveganje za razvoj nevroloških težav, kot tisti, ki živijo dlje. »Majhni onesnaženi delci skozi krvni obtok vstopajo v možgane in povzročajo vnetja, kar je lahko povod tudi za krvnožilne bolezni ali diabetes. Ti delci lahko vplivajo na nevrološke zaznave in bolezni,« je potrdil Ray Copes, strokovnjak za zdravje kanadske zdravstvene organizacije PHO.

Rezultati raziskave so bili najbolj zgovorni na primeru demence, saj so s pomočjo zemljevida in naslovov bivališč obolelih natančno začrtali razdalje. Že razdalja 50 do sto metrov oddaljenosti od prometne ceste je tveganje za razvoj bolezni zmanjšala za 4 odstotke, naslednjih 100 metrov pa še za dva. Pri tistih, ki so od prometnice oddaljeni več kot 200 metrov, je tveganje za razvoj demence zanemarljivo.

Zanimivo so za Parkinsonovo bolezen in multiplo sklerozo izsledki drugačni, povezave med tveganjem za razvoj bolezni in bližino prometnih cest niso našli.