Prestižna poletna prireditev traja skoraj teden dni, pričela se je v torek, danes pa bo doživela svoj vrhunec. Royal Ascot velja za eno najpomembnejših, pa tudi največjih tovrstnih športnih prireditev v Evropi in svetu, temu primeren pa je tudi nagradni sklad za zmagovalce na konjskih dirkah, ki znaša kar 7,3 miljonov funtov. Dogodka sezone se kakopak udeležujejo aristokrati in bogataši, lastniki konj, ki si z vzgojo zmagovitih žrebcev tudi v 21. stoletju krajšajo čas. Ko se srečajo na enem mestu pa morajo pokazati najlepše in najbolj prestižne dnevne modne oprave. Udeležba na kraljevih konjskih dirkah zapoveduje celo posebna modna pravila, ki jih vsako leto tudi nekoliko priredijo, glede na trende v modni industriji, lansko leto so recimo prvič dovolili ženskam, da oblečejo tudi elegantne kombinezone s hlačnicami segajočimi najmanj do gležnjev. 


Sophie, vojvodinja wesseška, si je letos nadela kombinezon.


Najostrejša pravila veljajo za povabljence v kraljevi loži, od koder dirko spremlja tudi kraljica Elizabeta II. Gredo pa takole: 

- Ženske morajo obvezno nositi klobuk, zamenja ga lahko edino naglavno okrasje s podlago, ki je široka najmanj deset centimetrov. 

- Ženske morajo nositi krila »spodobne dolžine«, segati ne smejo višje kot tik nad koleni, a je zaželena daljša dolžina. 

- Ženskam je dovoljeno nositi tudi hlačni kostim, a morajo hlače segati vsaj do gležnjev. Spodnji in zgornji del kostima se morata ujemati. 

- Moški morajo nositi črno ali sivo obleko s telovnikom in kravato, črn ali siv cilinder in črne čevlje z nogavicami. 


Harry in Meghan sta dosledno upoštevala modni protokol.


V primeru, da kateri izmed 300.000 visokih gostov, na dirko prispe v neprimerni opravi, se mora za vstop v kraljevo ložo preobleči, v ta namen na obešalnikih pri vhodu visijo telovniki, kravate, rute in drugi kosi oblačil. Zamajati dvorna pravila bi bilo namreč zelo tvegano dejanje. 


Tudi princ Charles in vojvodinja Camilla sta si nadela klobuke.


Za tiste, ki si dirko ogledujejo z nekoliko manj prestižnih mest pa so pravila nekoliko bolj mila. Še vedno se na ženskih glavah pričakuje klobuk, vzdržati pa se morajo golih ramen, morebitne naramnice na oblekah morajo biti široke vsaj 2,5 centimetra. Moškim ni potrebno nositi klobuka ali obleči telovnika, tudi barva oblačil ni zapovedana, morajo pa nadeti obleko in kravato.