Njena modna blagovna znamka BELO by Sonja Ravbar je refleksija njenih idej in minimalističnega dizajna in popolnoma slovenski izdelek. Bistvo linije je, da je lahkotna, vsestranska in se prilega različnim tipom telesa. Najlepše je, pravi sogovornica, ko ji pri ustvarjanju »pomagata« mačkona Tigrrr in Puma. 

Belo, ker ...

… so bili moji prvi kosi bele majice s kratkimi rokavi in potiskom mojih avtorskih fotografij v čb dvojni ekspoziji (fotografska tehnika, op. p.).

Kaj je bistvo vaših kolekcij?

Rdeča nit moje kolekcije so predvsem preprostost, nosljivost in prilagodljivost. Rada imam čiste linije, ne preveč kompliciranja in rada poudarim, da je marsikateri model namenjen različnim postavam. Včasih mi katera reče, da delam samo za suhice, pa vendar se resnično trudim vnesti čim več nevtralnih oblik in krojev, ki tudi bolj polni postavi izjemno lepo pristajajo. 

Se tudi sami oblačite bolj minimalistično?

V resnici da. Samo poleti si dam duška z barvami in teksturami, ker smo enoplastno oblečeni. V hladnih mesecih pa mi minimalizem veliko bolj ustreza, saj se mi zdi, da je lažje kombinirati pa tudi bolj elegantno deluje. 

Preveč se nosijo pajkice, ki so vsekakor super praktične za aktiven dan ali namesto žab v hladnih mesecih. Krila pa so postala res malce zapostavljena. Jaz jih obožujem. S pravim lahko ženska skrije tisto, kar želi, in prenese pozornost na eleganco, na nekaj lepega. 

Kaj vas je spodbudilo v modno ustvarjanje, morda tudi kakšen znan kreator?

Predvsem to, da sem pred fotografijo deset let delala v tekstilni panogi, in dejansko sem že v osnovni šoli pogledovala za oblikovno šolo in oblikovanje tekstilij, pa me je vseeno odnesla želja po potovanjih, spoznavanju sveta in kultur, zato sem šla potem v turizem. Še pred končanim študijem pa sem ugotovila, da me veseli le iz vidika turista in raziskovalca. Kar se tiče znanih kreatorjev, seveda imam ljube in manj ljube, vendar sem zagovornica nosljive mode, ne pa tiste z modnih stez. Nimam vzornika, res pa je, da bolj podpiram in občudujem slovenske ustvarjalce in kreativce, ker se natanko zavedam, koliko truda je danega v njihove izdelke. 


Poleg modnih oblačil kreirate pižame. Od kod navdih zanje?

Pižamice imam v trgovinici od lanske zime. Morda bom ponudbo razširila, če bo zanimanja dovolj. Nastale so iz povsem preprostega razloga – ker jih izjemno rada nosim in obožujem ter zato, ker so mi vsakič, ko kupim pižamo, hlačnice prekratke. Pa da se razumemo, nimam ekstra dolgih nog. (Smeh.)

Kaj pa kimono? Zakaj naj bi bil del naših garderob?

Kimono je pa lep! (Smeh.) Na telesu je videti super, ker te optično zoži in malce podaljša, doda malce elegance. Meni je posebno všeč v kombinaciji z ozkimi kavbojkami, visokimi petami in enostavno enobarvno majico. Simple. Preprosto. In krade poglede. Jaz ga kombiniram s supergicami, v njih se počutim najbolj svobodno. 

Ali menite, da ženske premalo nosimo krila? Kakšna so v vaši aktualni kolekciji, katerim postavam pristajajo?

Točno tako! Preveč se nosijo pajkice, ki so vsekakor super praktične za aktiven dan ali namesto žab v hladnih mesecih. Krila pa so postala res malce zapostavljena. Jaz jih obožujem. S pravim lahko ženska skrije tisto, kar želi, in prenese pozornost na eleganco, na nekaj lepega. Res pa je, da se v krilu ne moremo tako sproščeno vesti in gibati kot v hlačah. Treba je malce biti dama! Mislim, da smo ženske kar precej pozabile biti dame.

Strinjam se. Pomemben del vašega ustvarjanja pa je tudi portretna fotografija, ki jo prepletate z modo. Katero podobo bi natisnili na belo majico in bi bila lahko brezčasna, malone kultna, kot so denimo tiste z Che Guevaro?

Dobro vprašanje! Tuhtam, tuhtam … David Bowie! Samo on mi zdaj pade na pamet. Ideje bi si morala zapisovati, ko mi padejo v glavo.

Kaj pa barve, katere so najbolj »vaše«?

»Moje« barve se vsakih par let spremenijo. Rada imam barve! Obožujem jih. Zemeljske in pastelne še posebno. Nosim pa ... No, zadnja leta se poleti odlično počutim v rožastih vzorcih in svetlejših barvah. Pa sem spet v poletju. Težko skrijem, da sem zelo poletna oseba, tudi rojstni dan imam sredi poletja. Letošnje poletje bodo pri meni bela, bež, breskvina roza, ta me je povsem prevzela.

V katero smer menite, da gre moda med korono in po njej? Kaj je treba oziroma bo nujno spremeniti?

Mene skrbita ta potrošniški entuziazem in naval. Seveda bi jaz morala govoriti, da bi se ženska morala razvajati in si vsako sezono zamenjati garderobo. No, v resnici mislim, da bi vsi morali malce bolj premišljeno kupovati. Šoping ni tolažba in kmalu ugotovimo, da nam zgolj povečuje potrebo po še in da nas pravzaprav ne osrečuje. Pogosto smo pozneje slabe volje zaradi previsokih izdatkov in podobno. Pa vendar je najbrž najtežja naloga sprejeti samega sebe, takšne, kakršni smo, in biti malce manj obremenjeni s tem, kaj si drugi mislijo. Ter da nas ne definirajo draga oblačila znanih imen. Ko je človek vesel, srečen, optimističen, bo tudi v stari trenirki lahko zelo privlačen.