Projekt Mala črna obleka je bil izveden kot eksperimentalni del projekta Fenomen Chanel Filozofske in Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani kot del Evropske noči raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, v katerem so poleg študentov sodelovali tudi slovenski modni oblikovalci. 

Cilj projekta je bil oblikovati kolekcijo malih črnih oblek kot kreativni odgovor na trenutno realnost v sodobni modi: sodobna mala črna oblačila naj bi bila prav tako inovativna, radikalna in aktualna, kot je bila mala črna obleka pred sto leti, ko se je prvič pojavila v zgodovini mode. Vsako oblačilo je individualna zgodba, v okviru katere so študentje razvijali prepoznavnost in originalnost osebnega umetniškega izraza. Pri tem so izpostavili popolno demokratizacijo sodobne oblačilne kulture. 

Ob svojem nastanku v dvajsetih letih 20. stoletja je mala črna obleka spreminjala ustaljene družbene vzorce oblačenja, saj je v odnosu do telesa ponujala nov, svoboden način. Sto let po svojem nastanku je še vedno aktualna predvsem zaradi svoje trajnosti. 

Na Katedri za oblikovanje tekstilij in oblačil, kjer so male črne obleke nastajale pod mentorstvom prof. Almire Sadar, prof. Nataše Peršuh, prof. Elene Fajt in doc. Petje Zorec, so izbrane kreacije študentov že predstavili na istoimenski razstavi v Mali galeriji Banke Slovenije (na ogled vse do 25. marca), v četrtek pa bo obleke mogoče tudi kupiti na dobrodelni dražbi, katere celotni izkupiček bo šel na račun Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, ki po uspešni akciji zbiranja prostovoljnih prispevkov za nakup naprave za CAR-T sedaj zbira prostovoljne prispevke za nakup dodatne funkcijske enote. 

Dobrodelna dražba se bo odvijala na spletu, na Facebook strani Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil, od četrtka, 18. marca, do četrtka, 25. Marca, ko bodo ob 19. Uri sklenili dražbo z zaključnim dogodkom.